Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




UPRAWA GMO MOŻE PROWADZIĆ DO WZROSTU UŻYCIA HERBICYDU

Wg raportu Uniwersytetu Virginia uprawa roślin GMO w tym kukurydzy i soi prowadzi do spadku poziomu stosowania insektycydów, ale do wzrostu użycia herbicydów. Ten wzrost stosowania zwłaszcza glifosatu wynika ze zwiększenia odporności chwastów. Dane do badania profesor Federico Ciliberto uzyskał z więcej niż 5000 farm, gdzie uprawiano soję oraz 5000 farm z uprawą kukurydzy w USA w latach 2009-2011. Profesor wyraził opinię, że jego praca jest największym opracowaniem, jakie kiedykolwiek powstało dotyczącym wpływu GMO na środowisko. Wg raportu użycie insektycydów na farmach z uprawami kukurydzy GMO (odpornej na szkodnika) było niższe o 11,2% (a herbicydu o 1,3%) wobec farm stosujących uprawę konwencjonalnej kukurydzy w okresie 13 lat. Tymczasem w uprawach soi GMO farmerzy używali 28% więcej herbicydów, a dane pozyskano z okresu 14 lat w różnych rejonach USA. Zwiększone użycie herbicydu miało miejsce w późniejszych latach w miarę wzrostu odporności chwastów na substancję czynną glifosat. Profesor Ciliberto ocenił, że w latach 2006-2011 zmniejszył się obszar wyłącznego stosowania glifosatu na polach soi z 70 do 41%, natomiast w uprawach kukurydzy z 40 do 19%.

Internet: http://advances.sciencemag.org/content/2/8/e1600850

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 69-16

Bieżący numer

Sklepik internetowy