- Szczegóły
-
Utworzono: środa, 14, październik 2015 11:17
Wg FAO wzrost cen żywności na świecie we wrześniu br.
We wrześniu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 156,3 pkt i wobec zmienionego indeksu z sierpnia br. wzrósł o 0,8% (1,2 pp.). W porównaniu z wrześniem 2014 r. roku ceny żywności były jeszcze o 18,9% niższe. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Od tego czasu trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu br., kiedy to podrożały artykuły mleczarskie (+5%) oraz cukier (+3,2%). Ceny pozostałych towarów nieznacznie spadły, w tym mięsa o 0,4%, zbóż o 0,2% i olejów roślinnych o 0,5%. Indeks cen mięsa wyniósł 170,5 pkt i od marca br. zmienia się w niewielkim stopniu. W ciągu ostatnich siedmiu miesięcy ceny drobiu obniżyły się dzięki spadkowi cen pasz, a wołowiny wzrosły, wspierane coraz większym popytem i ograniczoną podażą. Notowania wieprzowiny były stosunkowo stabilne, a mięsa owczego wahały się w odzwierciedleniu cykli sezonowych. Ceny światowe zbóż znajdują się od początku tego roku pod presją spadku ze względu na obfite zapasy i prognozy dobrych tegorocznych zbiorów. Zboża są obecnie o 13% tańsze niż we wrześniu 2014 r., a pszenica nawet o 20% tańsza, dzięki rekordowej produkcji. Ceny zbóż paszowych są tylko o 1,4% niższe niż przed rokiem z uwagi na spodziewany spadek zbiorów kukurydzy.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 08.10.15