Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wg FAO spadek indeksu cen żywności

W sierpniu br. odnotowano dalsze obniżenie się podstawowego wskaźnika cen żywności kalkulowanego przez FAO, spowodowane znaczną podaż i czynnikami zewnętrznymi, w tym spadkiem cen energii oraz obawami o spowolnienie gospodarki Chin. Indeks FAO mierzący miesięczne wahania cen koszyka zbóż, oleistych, produktów mleczarstwa, mięsa i cukru wyniósł średnio 155,7 punktów, tj. o 8,5 punktu mniej (-5,2%) w porównaniu z lipcem br. Był to jednocześnie największy spadek wskaźnika w skali miesięcznej od grudnia 2008 r. Według Abdolrezy Abbassian – starszego ekonomisty FAO - obecnie niewiele czynników przemawia za odwróceniem spadkowej tendencji w najbliższych miesiącach. Spadki cen odnotowano dla prawie wszystkich produktów, z wyjątkiem mięsa. Indeks cen zbóż wyniósł w sierpniu br. 154,9 punktów, tj. o 11,6 punktu (7%) mniej w porównaniu z lipcem br. i aż o 27,6 punktu (15,1%) mniej niż rok wcześniej. Jest to jednocześnie najniższy poziom tego wskaźnika od czerwca 2010 roku. Głównymi czynnikami wpływającymi na jego obniżenie były sierpniowe spadki cen pszenicy i kukurydzy. Spadki notowań wystąpiły także w przypadku ryżu. Obrodziła pszenica. Znaczna jej podaż (na którą złożyły się zarówno wyższe od wcześniej oczekiwanych zbiory na półkuli północnej, jak i obfite zapasy początkowe) utrwaliła spadkowe tendencje notowań. Taniała także kukurydza, głównie ze względu na bardzo dobre prognozy tegorocznych zbiorów w USA i oczekiwania wzrostu brazylijskiego eksportu. FAO podwyższyło wcześniejszą prognozę zbiorów zbóż na świecie w sezonie 2015/16 do 2,54 mld ton, tj. o 13,8 mln ton więcej w porównaniu z lipcem br., jednak w dalszym ciągu o 21 mln ton (0,8%) poniżej rekordu z 2014 roku. Oznacza to jednak w dalszym ciągu niższy poziom globalnej produkcji zbożowej niż sezon wcześniej. Korekta ta odzwierciedla poprawę prognoz dla pszenicy i ryżu, wynikające z lepszych warunków pogodowych w takich krajach jak: Argentyna, Brazylia i USA. Poza tym spodziewany wzrost zbiorów kukurydzy na kontynentach obu Ameryk z nadwyżką zrekompensuje spodziewane gorsze zbiory w Unii Europejskiej związane ze skutkami suszy. Prognozowane zbiory zbóż paszowych zostały skorygowane w górę o 7,5 mln ton do 1 311 mln ton. Jest to jednak w dalszym ciągu o 19,9 mln ton (1,5%) mniej niż w 2014 roku. Zbiory pszenicy na półkuli północnej zbliżają się ku końcowi. Obecna prognoza dla produkcji tego gatunku na świecie wynosi 728 mln ton i jest o 5 mln ton wyższa w porównaniu z poprzednią. Dobre wyniki produkcji w UE, Rosji, na Ukrainie (i prognozowane w Australii) z nadwyżką zrekompensowały gorsze zbiory w Kanadzie (skutek suszy). W bieżącym sezonie produkcja pszenicy w skali globalnej będzie jednak o 4,6 mln ton (0,6%) poniżej rekordu z 2014 roku. W niewielkim stopniu poprawiły się również perspektywy dla produkcji ryżu – o 1,3 mln ton. Obecna prognoza zbiorów tego gatunku wynosi 501 mln ton, tj. o 3,6 (0,7%) powyżej wyniku z poprzedniego sezonu.

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem FAO

Bieżący numer

Sklepik internetowy