- Szczegóły
-
Utworzono: wtorek, 08, wrzesień 2015 20:45
Amerykanie otwierają swój rynek dla litewskiego mięsa
Stany Zjednoczone udziały w tym tygodniu zezwolenia na import wołowiny, wieprzowiny, mięsa owczego, koziego i produktów pochodnych z Litwy. Po przystąpieniu do Unii Europejskiej w 2004 r. Litwa starała się uzyskać zgodę na eksport mięsa, drobiu i jaj do USA, a w czerwcu 2012 r. zmieniła swój wniosek, aby obejmował tylko mięso czerwone i produkty mięsne. Amerykańska Agencja ds. Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności FSIS rozpoczęła wówczas ocenę zgodności litewskich przepisów z krajowymi. Wyniki tej oceny są pozytywne, dzięki czemu Amerykański Departament Rolnictwa USDA podjął decyzję o imporcie. Władze Litwy i Komisja Europejska przyjęły tę wiadomość z zadowoleniem i mają nadzieję, że śladem USA pójdą również inne kraje i zniosą restrykcje wobec importu mięsa z UE. Litwa jest jednym z państw unijnych, które najbardziej ucierpiały na skutek rosyjskiego embarga importowego na żywność.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts nr 63 z dn. 02.09.15