- Szczegóły
-
Utworzono: poniedziałek, 31, sierpień 2015 12:09
Wg FAO kolejny spadek cen żywności na świecie w lipcu br.
W lipcu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 164,6 pkt i wobec zmienionego indeksu z czerwca br. obniżył się o 1% (1,7 pp.). W skali roku ceny żywności były o 19,4% (39,6 pp.) niższe. Ceny żywności znajdują się obecnie na najniższym poziomie od września 2009 r. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. W lipcu br. potaniały znacząco artykuły mleczarskie (-7,2%) i oleje roślinne (-5,5%), podrożały natomiast cukier (+2,5%) i zboża (+2%). Zwyżka cen zbóż nastąpiła z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy i zbóż paszowych w Ameryce Północnej i Europie. Notowania mięsa nieznacznie wzrosły (+0,3% do 174,1 pkt), a w skali roku były o 15,4% niższe. Ceny światowe wołowiny, głównie australijskiej, zwyżkowały w ciągu miesiąca ze względu na wyższe zapotrzebowanie importowe ze strony USA, Japonii i Korei Płd. Wieprzowina w lipcu potaniała z uwagi na spadek popytu wewnętrznego w niektórych państwach UE i osłabienie eksportu. Obniżyły się również ceny mięsa owczego, a notowania drobiu były stabilne.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 06.08.15