Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wg FAO w lutym br. spadek cen żywności

W lutym 2015 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO zmniejszył się. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla lutego 2014 roku był na poziomie średnio 179,4 punktów wobec 182,7 pkt., czyli 1,8 pkt. albo tj. 1,0% mniej niż w styczniu br. W lutym zatem indeks cen żywności znalazł się na poziomie najniższym od lipca 2010 roku (od 55 miesięcy). Wobec lutego 2014 roku (poziom: 208,6 pkt.) indeks zmniejszył się o 29 pkt. (14%). Oznacza to po dwóch miesiącach stabilizacji (w październiku i listopadzie’2014 r.) trzeci miesiąc z rzędu powrót do spadkowej tendencji notowanej od marca do września poprzedniego roku. W skali miesięcznej przy wzroście cen artykułów mleczarskich i nieznacznym olejów przeważyły spadki cen pozostałych produktów (zbóż, mięsa oraz cukru). W lutym 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 156,6 pkt. wobec 156 pkt. w styczniu br., czyli był nieznacznie większy o 0,6 pkt. (lub 0,4%) wobec 197,8 pkt. w lutym 2014 roku. Niewielki wzrost wartości tego indeksu odzwierciedlał wzrost cen oleju palmowego na skutek powodzi w Malezji, które wpłyną na redukcję produkcji tego kraju oraz perspektywy wzrostu spożycia w Indonezji (dzięki nowym subsydiom). Redukcja wartości tego indeksu była jednak ograniczana kontynuacją spadku cen oleju sojowego dzięki perspektywom wzrostu podaży soi z Ameryki Południowej, która przekłada się na wzrost przerobu, zatem i produkcji oleju.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO 

Bieżący numer

Sklepik internetowy