Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Trudna sytuacja sektora wieprzowiny na Ukrainie

Ukraińscy producenci wieprzowiny ponoszą obecnie bardzo duże straty i stoją na skraju bankructwa. Ratunkiem dla nich byłoby jak najszybsze rozpoczęcie eksportu. Gwałtowna dewaluacja hrywny może w ciągu najbliższych kilku miesięcy zrujnować sektor wieprzowiny, który jest całkowicie uzależniony od krajowego spożycia. Obecnie 1 kg wieprzowiny kosztuje na Ukrainie poniżej 1 USD/kg (21-25 UAH/kg) wagi żywej, w zależności od regionu. W takich okolicznościach produkcja stała się nieopłacalna, a drobni producenci ograniczają pogłowie świń. Głównym komponentem pasz dla trzody chlewnej na Ukrainie jest pszenica, a pasze stanowią ok. 70% kosztów produkcji. Obecnie bardziej opłacalna jest sprzedaż ukraińskiej pszenicy za granicę niż na rynku krajowym. Koszty zakupu witamin i innych, importowanych dodatków paszowych dla świń znacznie wzrosły. Zdaniem producentów, ukraiński rząd powinien wesprzeć krajowy sektor wieprzowiny w ustanowieniu eksportu na dużą skalę, głównie na rynek europejski i chiński.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 13.02.15

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy