Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wzrost produkcji mięsa na Malcie w III kwartale br.

W III kwartale br. produkcja mięsa ogółem na Malcie wzrosła o 1,4% do 2,6 tys. ton. Wzrost ten był wynikiem zwiększenia się wytwórczości mięsa wołowego oraz wieprzowego, odpowiednio o 6,6% oraz 2,0%. Spadła za to nieznacznie produkcja mięsa z brojlerów, o 0,9%. Wzrost produkcji mięsa wołowego był rezultatem większej liczby bydła kierowanego na ubój (wzrost o 10,6%). Z kolei produkcja mięsa wieprzowego wzrosła dzięki większej wadze zwierząt rzeźnych, gdyż liczba świń przeznaczonych na ubój obniżyła się o 1,1%. Tym niemniej wartość wyprodukowanego mięsa w III kwartale br. na Malcie zmniejszyła się o 2,2% do 5,8 mln EUR. Było to odzwierciedlenie spadku cen wołowiny oraz mięsa z brojlerów odpowiednio o 8,8% oraz 7,8%. W tym samym czasie wartość wyprodukowanego mięsa wieprzowego zwiększyła się o 2,0%.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 24.11.14

Bieżący numer

Sklepik internetowy