Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




WE FRANCJI RUSZYŁ PILOTAŻOWY PROGRAM OZNACZANIA KRAJU POCHODZENIA MIĘSA W PRODUKTACH GOTOWYCH DO SPOŻYCIA

W dniu 1 stycznia 2017 r. ruszył we Francji dwuletni pilotażowy program obowiązkowego oznaczania kraju pochodzenia mięsa (także mleka) w produktach gotowych do spożycia. Dotyczyć on będzie mięsa wołowego, wieprzowiny, drobiu oraz mięsa owczego i koziego. Po zakończeniu programu w dniu 31 grudnia 2018 r. Francja przedstawi Komisji Europejskiej raport, który może stać się podstawą do podjęcia przez Brukselę działań zmierzających do wprowadzenia powyższego obowiązku we wszystkich 28 krajach członkowskich. Nowe przepisy, które weszły we Francji z nowym rokiem będą dotyczyły wszystkich produktów przetworzonych, zawierających więcej niż 8% mięsa. Na etykiecie trzeba będzie umieszczać miejsce urodzenia zwierzęcia (od którego pochodzi mięso), hodowli oraz uboju. Produkty wytworzone przed 1 stycznia 2017 r. będą mogły być sprzedawane (bez tych oznaczeń) do 31 marca br.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 4.01.17

Bieżący numer

Sklepik internetowy