Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




UE – WYSOKI WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY W OKRESIE I-VIII BR.

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych ośmiu miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2,6 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o jedną trzecią więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Wartość wywozu była również o jedna trzecią wyższa i wyniosła ok. 5 mln EUR. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (52%) oraz podroby i słonina (41%), których wysłano odpowiednio o 55% i 23% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-16%), kiełbas i przetworów (-8%) oraz żywca wieprzowego (-55%). W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną. W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do sierpnia tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, prawie dwukrotnie więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych ośmiu miesiącach ubiegłego roku (ok. 1,3 mln ton), w tym ponad dwuipółkrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Poziom wywozu nieco obniżył się w sierpniu br. i był najniższy od lutego, lecz nadal o dwie trzecie wyższy niż przed rokiem. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokiego importu wieprzowiny do Chin co najmniej do końca tego roku. W omawianym okresie br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 21 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 7% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (67% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 6% do 14 tys. ton.

 

Eksport sektora wieprzowiny z UE (tys. ton)

Kraj przeznaczenia     I-VIII 2016                I-VIII 2015                 % zmiana

Chiny                        1 287 043                    661 742                      94,5%

Hongkong                  224 814                       162 983                      37,9%

Japonia                       219 814                      201 519                      9,1%

Filipiny                       139 148                      115 573                      20,4%

Korea Płd.                  139 192                      156 446                      -11,0%

USA                           75 953                        60 423                        25,7%

Australia                     54 655                        60 053                        -9,0%

Ukraina                       48 979                        55 513                        -11,8%

Angola                        19 952                        37 460                        -46,7%

Czarnogóra                 13 929                        13 424                        3,8%

Rosja                          4 341                          8 702                        -50,1%

Białoruś                      123                              350                          -64,9%

Pozostałe kraje            428 381                      465 193                      -7,9%

Ogółem                     2 656 322                   1 999 381                     32,9%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

Główni eksporterzy wieprzowiny poza UE (tys. ton)

Kraj pochodzenia       I-VIII 2016                 I-VIII 2015                  % zmiana

Niemcy                       687 509                      504 737                      36,2%

Hiszpania                    501 677                      295 914                      69,5%

Dania                          418 460                      358 078                      16,9%

Holandia                     280 459                      217 517                      28,9%

Francja                       178 168                      134 024                      32,9%

Polska                         132 251                      92 276                        43,3%

Wlk. Brytania               90 007                        59 083                        52,3%

Belgia                         68 713                        59 780                        14,9%

Włochy                       63 075                        54 767                        15,2%

Węgry                         58 553                        54 671                        7,1%

Pozostałe kraje              177 444                      168 532                      5,3%

Ogółem                       2 656 317                  1 999 377                     32,9%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy