Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




CHORWACKA SZYNKA W UNIJNYM REJESTRZE ChOG

W dn. 8 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2268 z dn. 24 listopada 2015 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Drniški pršut”. Chorwacka szynka z Drniš to szynka z udźca wieprzowego, solona morską solą gruboziarnistą, wyciskana, wędzona na zimno i suszona. Cały proces produkcji trwa co najmniej 12 miesięcy. Cechami charakterystycznymi wyglądu szynki są brak kości miednicy i nóżek, brak skóry i tłuszczu po wewnętrznej stronie uda oraz równo zaokrąglona krawędź. Szynka nie może mieć widocznych zewnętrznych uszkodzeń, ale na jej powierzchni może pojawić się cienka warstwa pleśni. Po pokrojeniu szynka ma jednolite, intensywne zabarwienie rubinowe, z wyjątkiem białych elementów tkanki tłuszczowej. Charakteryzuje ją wyraźny zapach dojrzałej, lekko wędzonej, suszonej wieprzowiny. Typowy poziom wysuszenia nadaje szynce wyjątkową konsystencję i ułatwia krojenie i gryzienie. Szynka ma wyraźny słono-słodkawy charakterystyczny zapach i smak. „Drniški pršut” wytwarza się wyłącznie ze świeżych udźców wieprzowych, które, oprócz chłodzenia w temperaturze od –1 °C do +4 °C, nie mogą być mrożone ani poddawane innym procesom konserwacji. Produkcję szynki charakteryzuje szczególna metoda wędzenia z wykorzystaniem drewna buka i grabu, suchego drewna jałowca, drewna i łupin migdałowca oraz kocanek piaskowych, co nadaje dymowi szczególny aromat. Wszystkie etapy produkcji szynki muszą odbywać się na obszarze geograficznym w żupanii Šibenik-Knin, w granicach administracyjnych miasta Drniš oraz sąsiednich gmin Promina, Ružić, Unešić i Biskupija. Panuje tam szczególny mikroklimat śródziemnomorski zmienny. Swój szczególny charakter szynka „Drniški pršut” zawdzięcza wyjątkowym cechom, takim jak lekko słonawy smak, delikatny aromat dymu i poziom wysuszenia, które są wynikiem tradycyjnej metody produkcji i dostosowania jej do lokalnego klimatu oraz ugruntowanej renomy i znaczenia na rynku krajowym i zagranicznym.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 08.12.15 (L 322)

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy