Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




UE – WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY W OKRESIE I-IX BR.

Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2 249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,8% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mięso mrożone (43%), których wysłano po ok. 6% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+45% do 97 tys. ton). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu. Miesięczny wolumen eksportu mięsa i podrobów był we wrześniu br. drugi pod względem wielkości w historii, głównie dzięki znacznemu wzrostowi wysyłek do Chin. Jedynie w październiku 2014 r. zanotowano wyższy wywóz. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do września br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 38% więcej i 32% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Znaczny (o połowę) wzrost wywozu do na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie.

 

Kierunki eksportu wieprzowiny z UE

Eksport (tony)

Kraj przeznaczenia     I-IX 2015                  I-IX 2014           % zmiana 2015/14

Chiny                          762 721                      506 086                      50,7%

Japonia                       209 493                      253 541                      -17,4%

Hongkong                  199 073                      297 269                      -33,0%

Korea Płd.                  163 255                      134 550                      21,3%

Filipiny                      129 041                      146 974                      -12,2%

Ukraina                      67 616                        74 314                        -9,0%

USA                           65 315                        63 940                        2,2%

Australia                     55 876                        45 180                        23,7%

Angola                       42 073                        49 136                        -14,4%

Czarnogóra                 15 171                        25 825                        -41,3%

Rosja                          10 094                        59 370                        -83,0%

Białoruś                      387 4                            685                           -91,7%

Pozostałe kraje          528 935                      465 725                       13,6%

Ogółem                   2 249 049                    2 126 594                      5,8%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, XI 2015 r.

 

Najwięksi eksporterzy wieprzowiny poza UE

Eksport (tony)

Kraj pochodzenia       I-IX 2015       I-IX 2014       % zmiana 2015/14

Niemcy                       580 500                      492 903                      17,8%

Dania                          408 295                      415 292                      -1,7%

Hiszpania                    343 478                      264 810                      29,7%

Holandia                     190 189                      191 935                      -0,9%

Francja                        154 410                      156 529                      -1,4%

Polska                         109 874                      135 107                      -18,7%

Wlk. Brytania             70 818                        60 082                        17,9%

Belgia                         68 713                        64 397                        6,7%

Włochy                       63 259                        69 245                        -8,6%

Węgry                         63 125                        63 789                        -1,0%

Pozostałe kraje           196 390                      212 505                      -7,6%

Ogółem                      2 249 049                   2 126 594                    5,8%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, XI 2015 r.

 

Rosja sprowadziła od stycznia do września br. tylko ok. 10 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie smalcu, słoniny i przetworów), o 83% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r. W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania i Belgia. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 15% do 15 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy