UE – WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY W OKRESIE I-IX BR.
Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2 249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,8% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mięso mrożone (43%), których wysłano po ok. 6% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+45% do 97 tys. ton). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu. Miesięczny wolumen eksportu mięsa i podrobów był we wrześniu br. drugi pod względem wielkości w historii, głównie dzięki znacznemu wzrostowi wysyłek do Chin. Jedynie w październiku 2014 r. zanotowano wyższy wywóz. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do września br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 38% więcej i 32% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Znaczny (o połowę) wzrost wywozu do na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie.
Kierunki eksportu wieprzowiny z UE
Eksport (tony)
Kraj przeznaczenia I-IX 2015 I-IX 2014 % zmiana 2015/14
Chiny 762 721 506 086 50,7%
Japonia 209 493 253 541 -17,4%
Hongkong 199 073 297 269 -33,0%
Korea Płd. 163 255 134 550 21,3%
Filipiny 129 041 146 974 -12,2%
Ukraina 67 616 74 314 -9,0%
USA 65 315 63 940 2,2%
Australia 55 876 45 180 23,7%
Angola 42 073 49 136 -14,4%
Czarnogóra 15 171 25 825 -41,3%
Rosja 10 094 59 370 -83,0%
Białoruś 387 4 685 -91,7%
Pozostałe kraje 528 935 465 725 13,6%
Ogółem 2 249 049 2 126 594 5,8%
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, XI 2015 r.
Najwięksi eksporterzy wieprzowiny poza UE
Eksport (tony)
Kraj pochodzenia I-IX 2015 I-IX 2014 % zmiana 2015/14
Niemcy 580 500 492 903 17,8%
Dania 408 295 415 292 -1,7%
Hiszpania 343 478 264 810 29,7%
Holandia 190 189 191 935 -0,9%
Francja 154 410 156 529 -1,4%
Polska 109 874 135 107 -18,7%
Wlk. Brytania 70 818 60 082 17,9%
Belgia 68 713 64 397 6,7%
Włochy 63 259 69 245 -8,6%
Węgry 63 125 63 789 -1,0%
Pozostałe kraje 196 390 212 505 -7,6%
Ogółem 2 249 049 2 126 594 5,8%
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, XI 2015 r.
Rosja sprowadziła od stycznia do września br. tylko ok. 10 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie smalcu, słoniny i przetworów), o 83% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r. W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania i Belgia. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 15% do 15 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej