Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




FRANCUSKA KIEŁBASA W UNIJNYM REJESTRZE CHRONIONYCH OZNACZEŃ

W dn. 26 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2178 z dn. 25 listopada 2015 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Saucisson de Laucune/Saucisse de Laucune”. Jest to francuska sucha kiełbasa o cylindrycznym kształcie w osłonce z naturalnego jelita. Jej masa wynosi od 200 g do ponad 2 kg. Może być prezentowana w zwyklej postaci lub w siatce. Kiełbasę charakteryzuje czerwona barwa chudego mięsa, duże, regularne cząstki, zapach i smak suszonego i dojrzałego mięsa w wyraźną nutą pieprzu. Wyczuwalność tłuszczu jest ograniczona. „Saucisson de Laucune” i „Saucisse de Laucune” przygotowuje się odpowiednio w co najmniej 80% i 70% z chudego mięsa. Stosowane przyprawy to sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Dopuszcza się dodawanie saletry, kultur starterowych, cukrów i szlachetnych pleśni powodujących biały nalot na osłonce. Dojrzałe (chude) mięso do produkcji kiełbas pochodzi z tusz ciężkich loch lub tuczników o masie powyżej 120 kg. Pozostałe mięso pochodzi od tuczników o masie 80 kg lub więcej. Do „Saucisse de Laucune” można dodawać boczek. Etapy od wyboru kawałków mięsa poprzez produkcję kiełbas (mielenie, napełnianie osłonek, parzenie), aż do końca suszenia mają miejsce na wyznaczonym obszarze geograficznym, składającym się z 11 gmin departamentu Tarn. Gminy te są położone między wzgórzami Laucune. Obszar charakteryzuje się warunkami geograficznymi i klimatycznymi korzystnymi dla suszenia. Produkcja kiełbas ma źródło historyczne w bardzo rozpowszechnionym w Laucune w średniowieczu zawodzie „mezalier” (średniowieczny rzeźnik).

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 26.11.15 (L/309)

Bieżący numer

Sklepik internetowy