SPADEK EKSPORTU FRANCUSKIEJ WIEPRZOWINY W III KWARTAŁACH BR.
W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. francuski eksport wieprzowiny obniżył się w skali roku o 7% do 319 tys. ton. W trzecim kwartale wysyłki nieznacznie wzrosły w porównaniu z pierwszą polową roku, jednak kryzys na rynku w Bretanii ma nadal wpływ na handel wieprzowiną. Wywóz do państw członkowskich UE był o 9% niższy niż w trzech kwartałach 2014 r., spadła głównie sprzedaż do Włoch, Wielkiej Brytanii i Grecji.
Francuski handel wieprzowiną (tys. ton)
Eksport
I-IX 2013 I-IX 2014 I-IX 2015 % zmiana
UE 270,8 267,9 243,6 -9%
Włochy 86,1 87,0 69,7 -20%
Wlk. Brytania 26,6 26,4 23,9 -9%
Grecja 22,4 22,1 17,5 -21%
poza UE 81,7 74,2 75,4 2%
Chiny 22,3 18,9 26,5 40%
Rosja 19,9 1,6 0,0 -100%
Ogółem 352,5 342,1 319,0 -7%
Import
Hiszpania 197,7 193,4 192,5 0%
Niemcy 36,0 37,3 33,6 -10%
Ogółem 274,3 273,3 266,9 -2%
Źródło: DNSCE, GTIS
Pomimo obniżenia wysyłek, Włochy pozostały największym odbiorcą francuskiej wieprzowiny (22% całkowitego eksportu). Zwiększył się znacznie wywóz do Chin, które stały się drugim rynkiem zbytu, wyprzedzając Wielką Brytanię. Zgodnie z tegoroczną tendencja spadkową cen na rynku unijnym, wartość wywozu wieprzowiny z Francji w omawianym okresie obniżyła się o 14% w skali roku do 550,9 mln EUR. Francuski import wieprzowiny w pierwszych trzech kwartałach br. również był niższy niż przed rokiem (-2% do 267 tys. ton). Zakupy w Hiszpanii, która była głównym dostawcą, były stabilne, spadł natomiast znacznie przywóz z Niemiec (-10%). Wartość przywozu obniżyła się o 12% do 626,9 mln EUR.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 18.11.15