Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




UNIJNE KONTYNGENTY NA PRZYWÓZ WIEPRZOWINY, DROBIU I JAJ Z UKRAINY

W dn. 19 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/2076, 2015/2077 i 2015/2078 otwierające unijne kontyngenty taryfowe na przywóz świeżej i mrożonej wieprzowiny, jaj, produktów jajecznych i albuminy oraz mięsa drobiowego pochodzących z Ukrainy i ustalające zarządzanie tymi kontyngentami. Kontyngenty zostają uruchomione z dniem 1 stycznia 2016 r. Otwarcie kontyngentów wynika z tymczasowego stosowania od tej daty układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi a Ukrainą. Układ przewiduje zniesienie należności celnych w przywozie towarów pochodzących z Ukrainy zgodnie z załącznikiem I-A do rozdziału I układu. Dodatek do załącznika wprowadza kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów rolnych. Do czasu wejścia w życie układu, kontyngenty bezcłowe na przywóz w latach 2014-2015 były otwierane zgodnie z rozporządzeniami wykonawczymi Komisji nr 412/2014, 413/2014 i 414/2014. Roczne kontyngenty bezcłowe obejmują: - 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny; - 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny z wyłączeniem szynek, schabów i kawałków bez kości; - 1,5 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych, przetworów z jaj i albuminy jaj i mleka, w ekwiwalencie jaj w skorupkach (ilość ta będzie wzrastała o 300 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 3 tys. ton); - 3 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych (masa netto); - 16 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, świeżych, schłodzonych lub mrożonych, przetworzonego lub konserwowanego mięsa z indyków i kurcząt (ilość ta będzie wzrastała o 800 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 20 tys. ton); - 20 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, nieciętego na kawałki, mrożonego.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 19.11.15 (L/302) 

Bieżący numer

Sklepik internetowy