Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




NOWA UMOWA WETERYNARYJNA MIĘDZY UE A NOWĄ ZELANDIĄ

Komisja Europejska poinformowała o uzgodnieniu między UE a Nową Zelandią szeregu poprawek technicznych do dwustronnej umowy w sprawie środków sanitarnych, obowiązującej od 1996 r. Aktualizacja porozumienia ma na celu intensyfikację wzajemnego handlu produktami zwierzęcymi i żywymi zwierzętami oraz ograniczenie kosztów dla producentów. Do najważniejszych zmian w umowie należy wznowienie eksportu świeżej wieprzowiny z UE do Nowej Zelandii, uzgodnienie warunków wywozu niektórych produktów podczas pojawienia się ognisk chorób zwierzęcych, szersze uznawanie unijnych norm w zakresie produktów wytwarzanych z mleka surowego oraz wzajemne uznawanie badań owoców morza. Uproszczone mają zostać również procedury certyfikacji, a w 2016 r. ma zostać wprowadzona certyfikacja elektroniczna, zmniejszona ma zostać również liczba kontroli fizycznych. Nowa Zelandia wprowadziła zakaz importu świeżej wieprzowiny z UE w 2001 r. z powodu występowania zakaźnej choroby świń tzw. zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS). Dzięki aktualizacji zapisów umowy w sprawie wzajemnego uznawania regionalizacji, handel wieprzowiną będzie również kontynuowany z regionów UE, które nie zostały dotknięte afrykańskim pomorem świń (ASF). Nowa Zelandia eksportuje do UE znacznie więcej produktów rolno-spożywczych do UE, niż importuje. W 2014 r. wartość nowozelandzkiego wywozu na rynek unijny przekroczyła 2,2 mld EUR, z czego prawie połowę stanowiły produkty mięsne (mięso owcze i wołowina), a 10% produkty mleczarskie. W 2014 r. wartość unijnego eksportu rolnego do Nowej Zelandii wyniosła 427 mln EUR, a wciągu ostatnich 5 lat wysyłki rosły średnio o 20% rocznie. Zwiększył się znacznie wywóz produktów wieprzowych i serów, te dwie grupy produktów mają znaczny potencjał dalszego wzrostu. Nowa Zelandia była pierwszym krajem świata, który wznowił przywóz unijnej wołowiny po kryzysie BSE.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts nr 83-15 z dn. 11.11.15, ThePigSite z dn. 12.11.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy