Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wzrost eksportu wieprzowiny w okresie I-VII br.

Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 671 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,2% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (757 tys. ton) oraz mięso mrożone (720 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7% i 37% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+37% do 71 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył żywca kiełbas i przetworów wieprzowych (-12% do 96 tys. ton) oraz żywca (-9% do 9,8 tys. ton). Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do lipca br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 37% więcej i 38% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 64% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Rosja sprowadziła od stycznia do lipca br. ok. 8 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie smalcu, słoniny i przetworów) wobec ok. 55 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r. W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania i Belgia. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 20,5 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (14,3 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 16% do 11 tys. ton.

 

Kierunki eksportu wieprzowiny z UE (tony)

Kraj przeznaczenia     I-VII 2015      I-VII 2014      % zmiana 2015/14

Chiny                          551 906           386 266                      42,9%

Japonia                       160 864           199 910                      -19,5%

Korea Płd.                  139 049           106 084                      31,1%

Hongkong                  136 206            218 518                      -37,7%

Filipiny                     99 791                109 769                      -9,1%

USA                           50 502             49 469                          2,1%

Ukraina                       46 565             45 659                        2,0%

Australia                     42 711            32 954                         29,6%

Angola                        32 110           37 752                        -14,9%

Czarnogóra                 11 670           18 407                        -36,6%

Rosja                          7 919             55 451                      -85,7%

Białoruś                      247 4               616                          -94,6%

Pozostałe kraje           391 362           323 133                      21,1%

Ogółem                       1 670 902        1 587 987                   5,2%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, IX 2015 r.

 

Najwięksi eksporterzy wieprzowiny poza UE (tony)

Kraj pochodzenia       I-VII 2015      I-VII 2014     % zmiana 2015/14

Niemcy                       436 311           370 045                      17,9%

Dania                          311 693           320 360                      -2,7%

Hiszpania                    258 337           200 326                      29,0%

Holandia                     139 113           141 302                      -1,5%

Francja                        116 650           119 264                      -2,2%

Polska                         78 224             96 273                        -18,7%

Wlk. Brytania               51 409             47 624                        7,9%

Belgia                         50 890             47 300                         7,6%

Włochy                       46 708             51 482                        -9,3%

Węgry                       46 008             47 495                        -3,1%

Pozostałe kraje           135 558           146 517                      -7,5%

Ogółem                       1 670 902        1 587 987                   5,2%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, IX 2015 r.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy