Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Włoska kiełbasa w rejestrze chronionych oznaczeń

W dn. 23 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/629 wpisujące do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) włoską kiełbasę wieprzową „Finocchiona”. Produkt cechuje się charakterystycznym zapachem kopru włoskiego, występującego we wnętrzu kiełbasy w postaci nasion i/lub kwiatów oraz miękką konsystencją plastra. Smak kiełbasy jest świeży i apetyczny, nigdy kwaśny. Do przygotowania wyrobu używa się zazwyczaj świeżego mięsa, otrzymanego z tusz tuczników hodowanych co najmniej 9 miesięcy. Zazwyczaj wykorzystywane są rasy białe: Large White Italiana, Landrace Italiana i Duroc Italiana, a także świnie rasy Cinta Senese, wpisane do rejestru rasy, hodowane i ubijane na wyznaczonym obszarze oraz żywione zgodnie z tradycją. Żywienie tuczników opiera się przeważnie na serowarskich produktach ubocznych i zbożach. Żywienie świń rasy Cinta Senese, hodowanych na wolnym lub półwolnym wybiegu, odbywa się poprzez wypas w lesie lub terenach niezalesionych, obsianych roślinami pastewnymi i zbożami. Obszar produkcji „Finocchiona” obejmuje cały teren lądowy Toskanii, z wyjątkiem wysp. Kiełbasa cieszy się historyczną renomą i jest niezbędnym składnikiem typowego półmiska wędlin toskańskich.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 23.04.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy