Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Zawieszenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

W dn. 30 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/679 z dn. 29 kwietnia 2015 r. zawieszające składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, przewidziane w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2015/360. Rozporządzenie 2015/679 wchodzi w życie w dn. 1 maja br. Możliwość składania wniosków zostaje zawieszona na okres od 2 do 8 maja br. Wnioski o zawarcie umów złożone w tym okresie nie będą przyjmowane. Wnioski złożone od dn. 29 kwietnia 2015 r., w przypadku których decyzja o przyjęciu byłaby podjęta w okresie 2-8 maja br., zostają odrzucone. Wnioski o dopłaty można było składać od dn. 9 marca br. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwyżkę cen. Za zamknięciem systemu wsparcia przemawia bieżąca analiza sytuacji rynkowej, która wskazuje na wzrost cen od czasu jego wprowadzenia. Komisja zamierza teraz przedłożyć odnośne rozporządzenie zamykające system dopłat do zaopiniowania Komitetowi ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych. Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do 27 kwietnia br. w ramach mechanizmu dopłat wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 63,507 tys. ton wieprzowiny. O największe ilości wnioskowały Dania (15,25 tys. ton), Hiszpania (13,72 tys. ton), Niemcy (7,96 tys. ton) i Polska (7,65 tys. ton). Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej elementów bez kości (63% ogółu przechowywanego mięsa).

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 30.04.15, Agra Facts 32-15 z dn. 29.04.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy