Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




W UE spadek eksportu wieprzowiny w2014 r.

Według danych Komisji Europejskiej, w 2014 br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2,9 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (1,31 mln ton) oraz mrożona wieprzowina (1,27 mln ton), których wysłano odpowiednio o 5% i 4% mniej niż rok wcześniej. Największy spadek wywozu – o 28% do ok. 92 tys. ton, dotyczył jednak świeżego mięsa. Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF) w Polsce i na Litwie. Embargo zostało rozszerzone w sierpniu ub. r. Rosja sprowadziła w całym 2014 r. jedynie niecałe 70 tys. ton mięsa, żywca i produktów wieprzowych z UE – ponad 11-krotnie mniej niż w 2013 r. Znacznie zmniejszyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe (468 tys. ton i 280 tys. ton), których sprzedano odpowiednio o 17% więcej i 3% mniej niż rok wcześniej. Wywóz mrożonego mięsa z UE do Chin obniżył się natomiast o 10% do 235 tys. ton, a do Hongkongu wzrósł o 27% do 118 tys. ton. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone – odpowiednio 268 tys. ton (+28%) i 168 tys. ton (+109%). Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze zniżki dotyczyły Polski, Belgii i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania. Wzrosły prawie o połowę wysyłki żywej trzody chlewnej z UE do ok. 44 tys. ton, głównie dzięki wyższym dostawom z Chorwacji (+149% do ok. 18 tys. ton).

Kierunki eksportu wieprzowiny z UE (tony)

Kraj przeznaczenia             I-XII 2014       I-XII 2013       % zmiana 2014/13

Chiny                                710 899         665 975                     6,7%

Hongkong                         405 225         387 426                     4,6%

Japonia                             305 898         231 523                     32,1%

Korea Płd.                         213 442         102 729                     107,8%

Filipiny                              197 620         100 987                     95,7%

Ukraina                              106 090         122 257                     -13,2%

USA                                  84 606           60 259                      40,4%

Rosja                                66 950            743 440                  -91,0%

Angola                               66 794          61 302                        9,0%

Australia                           62 699           44 465                       41,0%

Czarnogóra                     35 419             21 210                        67,0%

Białoruś                           4 791              87 402                       -94,5%

Pozostałe kraje              680 536            467 385                      45,6%

Ogółem                         2 940 968        3 096 360                    -5,0%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, II 2015 r.

 

Najwięksi eksporterzy wieprzowiny poza UE (tony)

Kraj pochodzenia    I-XII 2014       I-XII 2013       % zmiana 2014/13

Niemcy                      696 342         732 677                     -5,0%

Dania                                    542 583         591 767                     -8,3%

Hiszpania                 380 850         288 446                     32,0%

Holandia                   270 012         251 667                     7,3%

Francja                      209 895         238 135                     -11,9%

Polska                                   185 357         345 456                     -46,3%

Węgry                                    97 029                       75 885                                   27,9%

Włochy                      94 278                       101 915                     -7,5%

Belgia                                    88 551                       103 095                     -14,1%

Wlk Brytania                        70 972                       64 980                                   9,2%

Pozostałe kraje        305 101         302 339                     0,9%

Ogółem                     2 940 968      3 096 360                  -5,0%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, II 2015 r.

 

W 2014 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 35 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4,4% więcej niż w 2013 r. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (22,6 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł o 8% w skali roku do ok. 17 tys. ton, zwiększyły się również o ponad jedną czwartą zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego oraz o ponad jedną trzecią norweskiego mięsa i przetworów.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy