Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Zatwierdzenie polskich zakładów mięsnych na eksport do Chin


Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o zakończeniu procedury dopuszczenia do eksportu do Chin mięsa wieprzowego i drobiowego z kilku polskich zakładów produkcyjnych. Zakłady przeszły w ubiegłym roku pozytywną kontrolę władz chińskich. Raport z kontroli został przekazany podczas wizyty Głównego Lekarza Weterynarii wraz z oficjalną delegacją prezydenta RP w Chinach w grudniu 2011 r. Zatwierdzone do eksportu zostały cztery zakłady z sektora wieprzowiny, dwa zakłady drobiarskie oraz dwie chłodnie składowe: Zakłady Mięsne „Skiba” ubojnia w Chojnicach, „Sokołów” S.A. oddział w Jarosławcu, Animex Foods sp. z o.o. oddział w Starachowicach, „Pini Polonia” sp. z o.o., Indykpol S.A., zakłady drobiarskie „Koziegłowy” sp. z o.o., chłodnie spółki Pago w Grodzisku Wlkp. (wieprzowina i drób) i Lęborku (wieprzowina). Zatwierdzenie produktów z ww. zakładów nie obejmuje podrobów drobiowych oraz żołądków, wnętrzności, serca, wątroby i nerek wieprzowych. Wysyłki na rynek chiński będą mogły rozpocząć się po publikacji nazw zakładów na stronie internetowej chińskich władz weterynaryjnych, zapowiadanej na koniec kwietnia br. Polscy przedsiębiorcy planują utworzenie wspólnego konsorcjum, które zajmie się koordynacją

sprzedaży wieprzowiny na chińskim rynku.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. GIW z dn. 18.04.2012, PortalSpożywczy.pl

Bieżący numer

Sklepik internetowy