Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Grzegorz Woźniakowski

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych

Katedra Chorób Zakaźnych, Inwazyjnych i Administracji Weterynaryjnej

 

 

Zakażenia świń Mycoplasma hyopenumoniae jako ciągle istotny problem w produkcji trzody chlewnej

 

 

Mycoplasmahyopneumoniae jestczynnikiemetiologicznym mykoplazmowego zapalenia płuc świń (MPS). Zakażenia M. hyopneuomoniae są notowane na całym świecie zarówno u świń domowych, jak i dzików. W przeszłości chorobę określano jako enzootyczną bronchopneumonię lub też enzootyczne odoskrzelowe zapalenie płuc oraz „grypę” prosiąt.

 

W przypadku uboju świń, w rzeźni zmiany charakterystyczne dla MPS są zazwyczaj stwierdzane u 30-80% ubijanych zwierząt. W Ameryce Południowej występowanie MPS ocenia się w stadach trzody chlewnej na poziomie około 48-90%. Wyższe wartości uzyskane w monitoringu serologicznym wynikają z seroprewalencji, a więc wcześniejszego kontaktu trzody chlewnej ze wspomnianymi bakteriami.

 

ZakażeniaM.hyopneumoniaepowodująpoważnestratyekonomiczne wprodukcji trzody chlewnej,zewzględu nakosztyleczenia iszczepień, gorsze przyrosty masy ciała (m.c). izwiększonąśmiertelność, szczególnie jeśli chodzi o prosięta. U dzików (Sus scrofa scrofa) szacowana prewalencja M. hyopneumoniae na terenie Europy wynosi od 21,12-24,8%. Biorąc jednak realny przyrost populacji dzików w Europie na poziomie 250-300% rocznie sytuacja ta może w pewien sposób dodatkowo komplikować występowanie rezerwuaru M. hyopneumoniae. Jest to jednak ściśle związane z warunkami bioasekuracji i dobrostanu zachowanymi w gospodarstwach…

 

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy