Tygodniowe średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń
wg wbc w Polsce1
Klasa półtusz wg EUROP
|
Cena netto (bez VAT) zakupu świń wg wbc (zł/kg)
|
Zmiana ceny (%)
|
2014-10-05
|
2014-10-12
|
2014-10-19
|
2014-10-26
|
Polska
|
Klasa S
|
6 065
|
6 014
|
6 078
|
6 099
|
0,33
|
Klasa E
|
5 983
|
5 938
|
6 005
|
6 001
|
-0,06
|
Klasa U
|
5 531
|
5 511
|
5 591
|
5 584
|
-0,13
|
Klasa R
|
5 118
|
5 133
|
5 218
|
5 222
|
0,08
|
Klasa O
|
4 485
|
4 601
|
4 683
|
4 679
|
-0,08
|
Klasa P
|
4 076
|
4 059
|
3 806
|
3 966
|
4,23
|
Średnia3
|
5 881
|
5 839
|
5 903
|
5 899
|
-0,07
|
Region północny
|
Klasa S
|
6 189
|
6 070
|
6 080
|
6 074
|
-0,09
|
Klasa E
|
6 118
|
5 994
|
5 996
|
5 982
|
-0,23
|
Klasa U
|
5 624
|
5 552
|
5 592
|
5 586
|
-0,10
|
Klasa R
|
5 135
|
5 120
|
5 178
|
5 201
|
0,45
|
Klasa O
|
4 523
|
4 597
|
4 545
|
4 643
|
2,17
|
Klasa P
|
4 097
|
4 298
|
4 352
|
4 067
|
-6,56
|
Średnia
|
6 015
|
5 906
|
5 907
|
5 897
|
-0,18
|
Region środkowo-wschodni
|
Klasa S
|
6 123
|
6 143
|
6 220
|
6 232
|
0,19
|
Klasa E
|
6 038
|
6 054
|
6 139
|
6 124
|
-0,25
|
Klasa U
|
5 583
|
5 628
|
5 713
|
5 670
|
-0,75
|
Klasa R
|
5 174
|
5 261
|
5 337
|
5 306
|
-0,58
|
Klasa O
|
4 848
|
5 020
|
5 066
|
4 971
|
-1,87
|
Klasa P
|
4 351
|
4 489
|
4 539
|
4 092
|
-9,86
|
Średnia
|
5 952
|
5 964
|
6 046
|
6 018
|
-0,45
|
Region południowo-wschodni
|
Klasa S
|
6 145
|
6 048
|
6 097
|
6 117
|
0,34
|
Klasa E
|
6 004
|
5 922
|
5 982
|
5 968
|
-0,24
|
Klasa U
|
5 585
|
5 498
|
5 539
|
5 559
|
0,36
|
Klasa R
|
5 032
|
4 972
|
5 021
|
5 049
|
0,57
|
Klasa O
|
4 510
|
4 287
|
4 345
|
4 380
|
0,81
|
Klasa P
|
3 848
|
3 830
|
3 797
|
3 935
|
3,63
|
Średnia
|
5 934
|
5 846
|
5 898
|
5 893
|
-0,08
|
Region zachodni
|
Klasa S
|
5 896
|
5 851
|
5 911
|
5 955
|
0,74
|
Klasa E
|
5 799
|
5 763
|
5 818
|
5 851
|
0,56
|
Klasa U
|
5 425
|
5 394
|
5 487
|
5 499
|
0,22
|
Klasa R
|
5 104
|
5 080
|
5 198
|
5 201
|
0,06
|
Klasa O
|
4 282
|
4 393
|
4 518
|
4 520
|
0,06
|
Klasa P
|
4 068
|
4 038
|
3 722
|
3 943
|
5,94
|
Średnia
|
5 692
|
5 663
|
5 720
|
5 751
|
0,53
|
1 Źródło: MRiRW, Departament Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, 00-930 Warszawa,
ul. Wspólna 30; Biuletyny „Rynek Mięsa Wieprzowego”
2 Region Północny = woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie
Region Środkowo-Wschodni = woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie
Region Południowo-Wschodni = woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
Region Zachodni = woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
3 średnia ważona (po uwzględnieniu wielkości skupu w poszczególnych klasach)