Tygodniowe średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń
wg wbc w Polsce1
Klasa półtusz wg EUROP
|
Cena netto (bez VAT) zakupu świń wg wbc (zł/kg)
|
Zmiana ceny (%)
|
2015-08-02
|
2015-08-09
|
2015-08-16
|
2015-08-23
|
Polska
|
Klasa S
|
5 776
|
5 795
|
5 763
|
5 750
|
-0,22
|
Klasa E
|
5 706
|
5 712
|
5 683
|
5 670
|
-0,23
|
Klasa U
|
5 260
|
5 285
|
5 254
|
5 240
|
-0,27
|
Klasa R
|
4 865
|
4 880
|
4 845
|
4 849
|
0,07
|
Klasa O
|
4 361
|
4 369
|
4 289
|
4 342
|
1,23
|
Klasa P
|
3 683
|
3 540
|
3 489
|
3 233
|
-7,34
|
Średnia3
|
5 603
|
5 622
|
5 592
|
5 580
|
-0,21
|
Region północny
|
Klasa S
|
5 819
|
5 828
|
5 828
|
5 783
|
-0,76
|
Klasa E
|
5 768
|
5 758
|
5 741
|
5 723
|
-0,32
|
Klasa U
|
5 300
|
5 336
|
5 312
|
5 299
|
-0,25
|
Klasa R
|
4 938
|
4 993
|
4 965
|
4 962
|
-0,05
|
Klasa O
|
4 359
|
4 378
|
4 379
|
4 365
|
-0,33
|
Klasa P
|
3 917
|
4 066
|
4 079
|
4 101
|
0,54
|
Średnia
|
5 674
|
5 663
|
5 643
|
5 642
|
-0,02
|
Region środkowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 840
|
5 863
|
5 850
|
5 831
|
-0,33
|
Klasa E
|
5 777
|
5 792
|
5 759
|
5 743
|
-0,28
|
Klasa U
|
5 322
|
5 341
|
5 291
|
5 278
|
-0,24
|
Klasa R
|
4 919
|
4 925
|
4 877
|
4 873
|
-0,08
|
Klasa O
|
4 505
|
4 592
|
4 460
|
4 544
|
1,88
|
Klasa P
|
3 817
|
3 929
|
3 792
|
4 045
|
6,66
|
Średnia
|
5 673
|
5 695
|
5 653
|
5 636
|
-0,30
|
Region południowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 803
|
5 818
|
5 786
|
5 764
|
-0,39
|
Klasa E
|
5 688
|
5 699
|
5 675
|
5 655
|
-0,34
|
Klasa U
|
5 259
|
5 284
|
5 263
|
5 245
|
-0,34
|
Klasa R
|
4 768
|
4 793
|
4 781
|
4 755
|
-0,55
|
Klasa O
|
4 142
|
4 131
|
4 173
|
4 200
|
0,63
|
Klasa P
|
3 883
|
3 834
|
3 497
|
3 668
|
4,91
|
Średnia
|
5 617
|
5 642
|
5 613
|
5 596
|
-0,30
|
Region zachodni
|
Klasa S
|
5 674
|
5 708
|
5 660
|
5 659
|
-0,01
|
Klasa E
|
5 577
|
5 596
|
5 561
|
5 551
|
-0,18
|
Klasa U
|
5 178
|
5 202
|
5 173
|
5 162
|
-0,22
|
Klasa R
|
4 833
|
4 830
|
4 779
|
4 821
|
0,87
|
Klasa O
|
4 338
|
4 319
|
4 137
|
4 236
|
2,40
|
Klasa P
|
3 646
|
3 469
|
3 404
|
3 090
|
-9,25
|
Średnia
|
5 472
|
5 510
|
5 484
|
5 468
|
-0,28
|
1 Źródło: MRiRW, Departament Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, 00-930 Warszawa,
ul. Wspólna 30; Biuletyny „Rynek Mięsa Wieprzowego”
2 Region Północny = woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie
Region Środkowo-Wschodni = woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie
Region Południowo-Wschodni = woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
Region Zachodni = woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
3 średnia ważona (po uwzględnieniu wielkości skupu w poszczególnych klasach)