Tygodniowe średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń
wg wbc w Polsce1
Klasa półtusz wg EUROP
|
Cena netto (bez VAT) zakupu świń wg wbc (zł/kg)
|
Zmiana ceny (%)
|
2015-04-26
|
2015-05-03
|
2015-05-10
|
2015-05-17
|
Polska
|
Klasa S
|
6 000
|
5 788
|
5 546
|
5 561
|
0,28
|
Klasa E
|
5 883
|
5 676
|
5 444
|
5 470
|
0,48
|
Klasa U
|
5 437
|
5 214
|
4 969
|
5 001
|
0,65
|
Klasa R
|
5 011
|
4 789
|
4 556
|
4 568
|
0,26
|
Klasa O
|
4 422
|
4 243
|
3 979
|
4 016
|
0,92
|
Klasa P
|
3 858
|
3 629
|
3 589
|
3 518
|
-1,99
|
Średnia3
|
5 781
|
5 571
|
5 319
|
5 342
|
0,43
|
Region północny
|
Klasa S
|
6 021
|
5 841
|
5 586
|
5 536
|
-0,91
|
Klasa E
|
5 908
|
5 791
|
5 519
|
5 482
|
-0,66
|
Klasa U
|
5 509
|
5 311
|
5 027
|
4 996
|
-0,62
|
Klasa R
|
5 116
|
4 898
|
4 594
|
4 584
|
-0,20
|
Klasa O
|
4 535
|
4 292
|
3 997
|
3 950
|
-1,19
|
Klasa P
|
4 239
|
4 073
|
3 323
|
3 671
|
10,47
|
Średnia
|
5 848
|
5 699
|
5 424
|
5 384
|
-0,74
|
Region środkowo-wschodni
|
Klasa S
|
6 024
|
5 801
|
5 579
|
5 680
|
1,81
|
Klasa E
|
5 929
|
5 685
|
5 481
|
5 587
|
1,93
|
Klasa U
|
5 461
|
5 217
|
4 981
|
5 110
|
2,60
|
Klasa R
|
5 076
|
4 828
|
4 594
|
4 691
|
2,11
|
Klasa O
|
4 737
|
4 604
|
4 142
|
4 255
|
2,71
|
Klasa P
|
4 347
|
3 724
|
3 705
|
3 680
|
-0,66
|
Średnia
|
5 817
|
5 585
|
5 350
|
5 441
|
1,72
|
Region południowo-wschodni
|
Klasa S
|
6 038
|
5 837
|
5 575
|
5 548
|
-0,49
|
Klasa E
|
5 900
|
5 701
|
5 466
|
5 415
|
-0,92
|
Klasa U
|
5 449
|
5 265
|
5 011
|
4 957
|
-1,06
|
Klasa R
|
4 923
|
4 732
|
4 511
|
4 432
|
-1,75
|
Klasa O
|
4 215
|
3 956
|
3 844
|
3 789
|
-1,45
|
Klasa P
|
3 877
|
3 840
|
3 406
|
3 943
|
15,78
|
Średnia
|
5 800
|
5 597
|
5 340
|
5 312
|
-0,53
|
Region zachodni
|
Klasa S
|
5 939
|
5 712
|
5 475
|
5 495
|
0,37
|
Klasa E
|
5 789
|
5 569
|
5 335
|
5 327
|
-0,15
|
Klasa U
|
5 368
|
5 142
|
4 911
|
4 877
|
-0,69
|
Klasa R
|
4 973
|
4 746
|
4 536
|
4 489
|
-1,04
|
Klasa O
|
4 383
|
4 163
|
3 964
|
3 921
|
-1,09
|
Klasa P
|
3 783
|
3 599
|
3 612
|
3 403
|
-5,76
|
Średnia
|
5 683
|
5 460
|
5 215
|
5 209
|
-0,13
|
1 Źródło: MRiRW, Departament Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, 00-930 Warszawa,
ul. Wspólna 30; Biuletyny „Rynek Mięsa Wieprzowego”
2 Region Północny = woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie
Region Środkowo-Wschodni = woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie
Region Południowo-Wschodni = woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
Region Zachodni = woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
3 średnia ważona (po uwzględnieniu wielkości skupu w poszczególnych klasach)