Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Dalszy spadek indeksu cen żywności FAO w październiku br.

W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 192,3 pkt i w stosunku do września obniżył się o 0,2% (0,4 pkt procentowych). Żywność potaniała w skali roku o 6,9% (14,4 pp.). Był to już siódmy z rzędu miesięczny spadek, tym razem do poziomu najniższego od sierpnia 2010 r. W skali miesiąca obniżyły się ceny artykułów mleczarskich (-1,9%) oraz mięsa (-1,1%). Podrożał natomiast cukier (+4,2%), a w mniejszym stopniu również oleje roślinne (+1%) i zboża (+0,2%). Indeks cen mięsa wyniósł 208,9 pkt i w porównaniu z październikiem 2013 r. był jeszcze o 11,5% wyższy. Pomimo miesięcznego spadku, ceny mięsa na rynku światowym znajdują się nadal na historycznie wysokim poziomie, szczególnie wołowiny. W październiku br. obniżyły się ceny wieprzowiny i wołowiny, drobiu były stabilne, a mięsa owczego nieznacznie wzrosły. Wieprzowina potaniała już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla obudowę produkcji u ważniejszych producentów i eksporterów, po uprzednim spadku wywołanym epidemiczną biegunką świń (PED). Korzystne warunki pogodowe i poziom cen wpływają natomiast na odbudowę stada bydła i podaży eksportowej w Australii.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 06.11.14

Bieżący numer

Sklepik internetowy