Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Ceny mięsa w UE i na rynku światowym w kwietniu 2015 r.

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w kwietniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-10,8%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się jednak, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w kwietniu 2015 r. w stosunku do marca br. o 2,1%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1440,30 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1348,60 EUR/t (1251,20 USD/t). W kwietniu 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną z kwietnia 2014 r. aż o 48,4%, natomiast w stosunku do ceny z marca 2015 r. spadła o 4,9%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 15% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W kwietniu 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3772,60 EUR/t, tj. była o 1,6% wyższa niż w kwietniu 2014 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w kwietniu br. była o 1,5% niższa niż w marcu 2015 r. W kwietniu 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 4726,70 EUR/t (4385,10 USD/t), tj. była o 12,0 % wyższa niż rok wcześniej, i jednocześnie o 3,6% wyższa w stosunku do ceny z marca 2015 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -14%. Ponadto w kwietniu 2015 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1884,80 EUR/t. Była ona o 20% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2532,70 EUR/t (2349,60 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 3,2%, natomiast miesięcznym zwyżkowała o 0,2%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 7,1%, natomiast m/m zwiększyła się o 0,5%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy