Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Kolejny spadek cen żywności na świecie w marcu br.

W marcu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt i wobec zmienionego indeksu z lutego br. obniżył się o 1,5% (2,6 pp.). W porównaniu do marca 2014 r. był o 18,7% (40 pp.) niższy. Indeks spadał sukcesywnie od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się obecnie na poziomie najniższym od czerwca 2010 r. W marcu br. potaniał znacznie cukier (-9,2%), a w mniejszym stopniu również oleje roślinne (-3,1%), zboża (-1,1%) i mięso (-1%). Podrożały natomiast już drugi miesiąc z rzędu artykuły mleczarskie (+1,7%). Obniżka indeksu cen mięsa do 177 pkt była spowodowana głownie spadkiem notowań wieprzowiny i drobiu. Niższe były również ceny mięsa owczego, natomiast wołowiny były stabilne. Po osiągnięciu rekordowo wysokiego poziomu w sierpniu 2014 r. (212 pkt), w kolejnych miesiącach indeks cen mięsa stopniowo obniżał się. Głównymi czynnikami spadku cen mięsa były obniżone zapotrzebowanie ze strony rynków azjatyckich, gdzie notowano wysokie wzrosty produkcji, a także utrzymywanie w mocy restrykcji importowych przez Rosję.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 02.04.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy