Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Francuska szynka w rejestrze chronionych oznaczeń

W dn. 8 października br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1052/2014 wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskiej szynki – Jambon de Vendée. Produkt jest wytwarzany wyłącznie z tylnej szynki wieprzowej świeżej, bez golonki. Surowiec pochodzi od tuczników, których tusza po schłodzeniu ma masę od 80 do 95 kg. Szynka pozbawiona jest kości i ma regularny kształt prostopadłościanu o zaokrąglonych brzegach. Powierzchnia szynki ma jednolitą jasnobrązową barwę, którą nadają przyprawy. Do jej produkcji stosuje się m.in. okowitę z wina gronowego, sól morską suchą gruboziarnistą, przyprawy i aromaty, w tym co najmniej 60% stanowi cynamon, pieprz, tymianek i liść laurowy. Okowita nadaje szynce owocowy zapach, a jej konsystencja jest miękka i delikatna. Etap dojrzewania szynki jest bardzo specyficzny – polega na odsączaniu, a następnie mechanicznym ściskaniu między dwoma płytami przez co najmniej 28 dni. Następnie szynka jest suszona przez co najmniej 5 dni. Produkt nie jest wędzony w przeciwieństwie do większości szynek surowych. Wszystkie etapy produkcji Jambon de Vendée odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym – cały departament Vendée i niektóre kantony pobliskich departamentów z wybrzeża Oceanu Atlantyckiego. Na obszarze produkcji jest dużo peklowni, a tradycja chowu trzody chlewnej i produkcji szynki jest mocno zakorzeniona.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 08.10.14 (L 292)

Bieżący numer

Sklepik internetowy