Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




UE – WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY W 2015 R.

Według Komisji Europejskiej, w 2015 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 3 159 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – co oznacza wzrost o 7,4% w porównaniu z 2014 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i słonina oraz mięso mrożone (po 44%), których wysłano o 7% i 10% więcej niż rok wcześniej. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżej wieprzowiny (+47%). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu, odpowiednio o 9% i 43%. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 35% więcej i 27% mniej niż rok wcześniej. Chiny zakupiły w 2015 r. 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Znaczny wzrost wywozu na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie. Rosja sprowadzała w ubiegłym roku z UE jedynie smalec, słoninę i przetwory wieprzowe. Przywóz unijnego mięsa i żywca był prawie zerowy ze względu na embargo na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r. W 2015 r. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów jedynie Polska, Włochy i Węgry zanotowały zniżki wywozu.

 

Eksport żywca, mięsa i produktów wieprzowych z UE

Kraj przeznaczenia     2015                2014 %                       zmiana 2015/14

Chiny                          1 098 952        714 461                      53,8%

Japonia                       290 540           305 626                      -4,9%

Hongkong                  289 740           406 948                      -28,8%

Korea Płd.                  215 853           213 550                      1,1%

Filipiny                     183 891            196 454                      -6,4%

Ukraina                      96 041             105 019                      -8,5%

USA                           94 772            84 691                        11,9%

Australia                     73 319            62 673                        17,0%

Angola                       53 481            67 067                        -20,3%

Czarnogóra                 22 277           35 370                        -37,0%

Rosja                          12 869            65 756                        -80,4%

Białoruś                      527                  4 790                        -89,0%

Pozostałe kraje           726 408          677 974                      7,1%

Ogółem                       3 158 668        2 940 379                  7,4%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

Najwięksi eksporterzy wieprzowiny poza UE

Kraj pochodzenia       2015                           2014 %                       zmiana 2015/14

Niemcy                       811 022                      691 306                      17,3%

Dania                          551 610                      542 607                      1,7%

Hiszpania                    495 691                      380 786                      30,2%

Holandia                     270 557                      269 999                      0,2%

Francja                        216 906                      209 895                      3,3%

Polska                         164 008                      185 074                      -11,4%

Wlk. Brytania             102 279                      79 772                        28,2%

Belgia                         94 745                        88 430                        7,1%

Włochy                        88 169                        94 315                        -6,5%

Węgry                           86 849                        95 694                        -9,2%

Pozostałe kraje             276 832                      302 501                      -8,5%

Ogółem                        3 158 668                   2 940 379                    7,4%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

W ubiegłym roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 33 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,5% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 11% do ok. 20 tys. ton. Obniżyły się natomiast zakupy w Serbii, Norwegii, Chile i innych krajach.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy