Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




ComAgri za surową kontrolą produkcji ekologicznej

Komisja Europejska w marcu 2013 roku zaproponowała rewizję prawodawstwa dla rolnictwa ekologicznego z 2007 roku. Dnia 13 października br. Komisja ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich - ComAgri PE większością głosów tj. 33 do 4 (7 osób się wstrzymało) poparło stanowisko niemieckiego parlamentarzysty Martina Hauslinga zawarte w jego raporcie. Po miesiącach poszukiwań konsensusu w czerwcu br. parlamentarzyści osiągnęli wstępne porozumienie, a kraje członkowskie były mocno podzielone w kwestiach: dopuszczenia nieautoryzowanych substancji w żywności ekologicznej oraz częstotliwości kontroli (parz: wiadomości z 19 czerwca br.). W zeszłym tygodniu Eurodeputowani opowiedzieli się za zaostrzeniem początkowego projektu przedstawionego przez KE, domagając się ustanowienia reżimu kontroli całego łańcucha produkcji. Poparli oni propozycję KE, by kontrole były w większym stopniu oparte na ocenie ryzyka, ale jednocześnie opowiedzieli się za obowiązkiem corocznych, rzeczywistych kontroli przeprowadzanych w każdym gospodarstwie zajmującym się produkcją ekologiczną. Celem byłby wzrost zaufania do ekoproducentów i ich produktów. Ponadto deputowani chcą, aby jeśli istnieje podejrzenie, że produkt zawiera niedozwolone substancje (pestycydy, metale ciężkie), to nie powinien on zostać oznakowany jako ekologiczny, dopóki nie zostanie ustalone, czy faktycznie jest on skażony. Produkt mógłby zostać jednak dalej oznakowany jako ekologiczny tylko wówczas, gdy zostanie wyjaśnione, że skażenie było nie do uniknięcia i że producent dochował wszelkich środków ostrożności. Eurodeputowani zakładają również dla małych gospodarstw grupową certyfikację produktów ekologicznych na okres 5 lat. Ponadto odrzucono możliwość wykluczenia mieszanych gospodarstw (ekologiczne z konwencjonalnym), ale produkcja w nich ma być wyraźnie oddzielona. Odrzucono propozycję Hauslinga dotyczącą powołania instytucji nadzorującej rolnictwo ekologiczne ze względu na generowanie kosztów. Dalsze negocjacje (pomiędzy „prezydencją”, PE i KE) prowadzone mają być jesienią, a porozumienie prawdopodobnie ma szansę zostać osiągnięte na początku 2016 roku.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: EA, Agra Facts No 75-15

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy