Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Cypryjska kiełbasa w rejestrze ChOG UE

W dn. 20 października br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/1864 z dn. 6 października 2015 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Pafitiko Loukaniko”. Jest to kiełbasa wytwarzana w dystrykcie Pafos na Cyprze. Do produkcji tej kiełbasy wykorzystuje się siekane mięso wieprzowe z całego zwierzęcia. Po usunięciu kości i tłuszczu mięso jest mielone i macerowane w wytrawnym czerwonym winie wyprodukowanym w okolicach Pafos, z dodatkiem soli i przypraw – zmielonej kolendry, kminu rzymskiego i czarnego pieprzu. Gdy mięso już dojrzeje, umieszcza się je w naturalnej wieprzowej osłonce. Każdy kawałek jest tak skręcany, że każdy sznur kiełbasek składa się z 6-10 kawałków. Wiesza się je do wyschnięcia na 2-3 dni w zamkniętym pomieszczeniu w kontrolowanych warunkach, przy maksymalnej temperaturze 45 °C i niskiej wilgotności. Kiełbasa „Pafitiko Loukaniko” swoje cechy charakterystyczne zawdzięcza winu wyprodukowanemu z lokalnej odmiany winogron Mavro uprawianych na obszarze geograficznym. Ponadto, dla szczególnych właściwości produktu końcowego duże znaczenie mają bogata tradycja i fachowa wiedza producentów z dystryktu Pafos.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 20.10.15 (L 275) i 06.06.15 (C 189)

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy