Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Francuska szynka w rejestrze chronionych oznaczeń UE

W dn. 27 sierpnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/1430 z dn. 26 sierpnia 2015 r. wpisujące do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskiej szynki „Jambon de Laucune”. Jest to sucha szynka o zaokrąglonym, pełnym i regularnym kształcie, zwężającym się stopniowo aż do nogi. Szynka ma słony smak, określany jako „słona nuta smakowa”, pochodzący od solenia solą morską. Smak i zapach szynki jest typowy dla dojrzałego mięsa suszonego. Mieszanka aromatyzująca składa się głownie z pieprzu, cukru i saletry. Szynki „Jambon de Laucune” nie poddaje się nigdy wędzeniu. Obszar geograficzny, w którym produkuje się szynkę składa się z 11 gmin departamentu Tarn między wzgórzami Laucune na południu Francji. Warunki geograficzne i klimatyczne tego obszaru sprzyjają suszeniu, które trwa co najmniej 7 miesięcy. Produkcja szynki „Jambon de Laucune” ma swoje źródło historyczne w bardzo rozpowszechnionym w Laucune w średniowieczu zawodzie „mezalier” (średniowieczny rzeźnik).

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz.U. UE z dn. 27.08.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy