Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Mieszkańcy UE marnują znaczne ilości żywności

Jak wynika z analiz Wspólnego Centrum Badawczego UE (Joint Research Centre - JRC), każdy mieszkaniec Unii Europejskiej marnuje w skali roku przeciętnie 123 kg żywności, tj. 16% tego, co kupuje. W badaniu dotyczącym określenia wielkości zjawiska, wykorzystano dane pochodzące z sześciu państw członkowskich Unii, tj. Wielkiej Brytanii, Holandii, Danii, Finlandii, Niemiec i Rumunii (pozostałe kraje nie posiadają danych albo dysponują jedynie danymi cząstkowymi). W uwzględnionych krajach obserwuje się odmienne style życia, różną wartość nabywczą pieniądza i różne wzorce zachowań konsumenckich. Jak twierdzą naukowcy, dużej części marnotrawstwa można by uniknąć. Dla przeciętnego mieszkańca UE to od 45 kg do 153 kg w skali roku, w zależności od poziomu konsumpcji i skali marnotrawstwa. Większość żywności marnowana jest w gospodarstwach domowych, część w cateringu (np. w restauracjach czy szkołach). Najczęściej marnowane są warzywa, owoce i produkty ze zbóż. Są one stosunkowo mało trwałe, a jednocześnie tańsze niż choćby mięso, więc często są kupowane na zapas. Zdaniem autorów badania niemal 80% (97 kg na osobę) marnotrawstwa można łatwo uniknąć. Ilość marnotrawionego mięsa okazuje się stosunkowo mniejsza. Naukowcy zwracają jednak uwagę, że produkcja mięsa wymaga dużej ilości zasobów (wody oraz związków azotu, wchodzących w skład nawozów potrzebnych do produkcji pasz dla zwierząt). Dlatego nawet małe ograniczenie ilości wyrzucanego mięsa mogłoby oznaczać duże oszczędności zasobów na etapie produkcji. Według JRC, co roku w całej Unii marnuje się łącznie 47 mln ton produktów spożywczych.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 17.08.15

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy