Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Nowe włoskie salami w unijnym rejestrze chronionych oznaczeń

W dn. 16 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/1161 z dn. 2 lipca 2015 r. wpisujące do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę włoskiego salami „Salame Piemonte”. Produkt ten jest wytworzony z mieszanki świeżego mięsa wieprzowego, wcześniej niemrożonego, uzyskanego z kawałków tusz wieprzowych. Część chuda pochodzi z tkanki mięśniowej prążkowanej z udźca, łopatki i klatki piersiowej. Część tłusta wytworzona jest z tłuszczu dobrej jakości pochodzącego z klatki piersiowej i gardła oraz ze słoniny. Obszar produkcji produktu obejmuje cały region Piemontu, który charakteryzuje się szczególnymi cechami klimatu. „Salame Piemonte” jest kruche i zwarte, ma barwę rubinowej czerwieni oraz łagodny i delikatny smak, wynikający z krótkiego okresu dojrzewania. Specyficzną cechą „Salame Piemonte” jest zastosowanie jako składnika czerwonego wina piemonckiego o nazwie pochodzenia, co wpływa na smak i zapach produktu odróżniający go od innych salami oferowanych na rynku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 16.07.15 (L 188)

Bieżący numer

Sklepik internetowy