Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wzrost eksportu duńskiej wieprzowiny w I kwartale br.

W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2015 r. duński eksport mięsa wieprzowego wzrósł w skali roku o 6% do 292 tys. ton. Wartość wywozu obniżyła się jednak o 5% do 4,3 mld DKK (580 mln EUR). Udział handlu wewnątrzunijnego w całkowitym eksporcie wzrósł z 73% w pierwszym kwartale 2014 r. do 74% w tym samym okresie br. Największym rynkiem zbytu były Niemcy, jednak wysyłki do tego kraju wzrosły w mniejszym stopniu niż do innych państw UE, a udział w całkowitym eksporcie obniżył się z 33% do 32%. Wzrósł natomiast znacząco wywóz do kolejnych trzech odbiorców – Polski, Włoch i Wielkiej Brytanii. Udział Polski w całkowitym duńskim eksporcie mięsa wieprzowego zwiększył się w skali roku z 11% do 12%. Wysyłki poza rynek unijny wzrosły o 1% do 75,5 tys. ton, pomimo 22% spadku do największego odbiorcy – Japonii oraz utraty rynku rosyjskiego ze względu na obowiązujące embargo. Największy wzrost sprzedaży miał miejsce do Australii (+60%), a także w mniejszym stopniu do Korei Płd. i Tajwanu. Wywóz na rynek chiński był o 3% niższy niż przed rokiem. W pierwszym kwartale br. kontynuowana była również tendencja wzrostowa eksportu żywca wieprzowego z Danii (+15% do ponad 3,2 mln ton). Zwiększył się zwłaszcza wywóz warchlaków do Niemiec i Polski, gdzie dalszy tucz tych zwierząt jest bardziej opłacalny niż w Danii. Warchlaki stanowiły 96% wolumenu wywozu żywca. Największym odbiorcą pozostały Niemcy, jednak największą dynamikę wzrostu zanotowano w stosunku do Polski, gdzie wysyłki były o ponad jedną trzecią wyższe niż przed rokiem. Spadek cen w skali roku poskutkował obniżeniem wartości wywozu żywca z Danii o 8%.

 

Eksport wieprzowiny z Danii (tys. ton)

                                               I-III 2013       I-III 2014       I-III 2015       % zmiana

Mięso świeże i mrożone              267,7               276,2               292,0               6%

UE                                          197,8               201,7               216,4               7%

Niemcy                                    87,9                 91,9                 92,5                 1%

Polska                                     36,0                 31,5                 35,2                 12%

Włochy                                   24,6                 26,7                 32,0                 20%

Wlk. Brytania                           25,2                 25,0                 29,7                 19%

Poza UE                                  69,8                 74,6                 75,5                 1%

Japonia                                   26,6                 33,0                 25,9                 -22%

Australia                                 10,8                 9,8                   15,7                 60%

Chiny                                     7,3                   11,5                 11,1                 -3%

Rosja                                      13,3                 3,7                   0,0                   -100%

Żywiec                                  2502,5             2825,5              3262,2                  15%

Niemcy                                 1468,2               1684,7             1830,8                   9%

Polska                                   595,8               830,4               1116,4                    34%

Źródło: Eurostat, GTIS

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 26.06.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy