Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




W UE wzrost eksportu wieprzowiny w I kwartale br.

Według danych Komisji Europejskiej, w I kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 710 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 8,7% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miało mrożone mięso (317,2 tys. ton) oraz podroby i tłuszcze (319,3 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 14% i 9% więcej niż w pierwszych 3 miesiącach 2014 r. Spadek wywozu dotyczył żywca (-47% do 3,7 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów wieprzowych (-13% do 40,5 tys. ton). Niski kurs euro do dolara amerykańskiego przyczynił się do utrzymania konkurencyjności unijnej wieprzowiny na rynkach zagranicznych. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie – Chiny, Korea Płd., Hongkong, Japonia i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 30% więcej i 22% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Wysoki popyt ze strony Chin miał wpływ na wzrost ceny jednostkowej podrobów w unijnym eksporcie. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Więcej niż przed rokiem wieprzowiny zakupiły również na rynku unijnym Amerykanie ze względu na niedostateczną podaż z produkcji wewnętrznej po ubiegłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Japonia zmniejszyła natomiast zakupy z uwagi na odbudowę krajowej produkcji. Rośnie również znaczenie Australii wśród odbiorców unijnego mięsa wieprzowego.

 

Kierunki eksportu wieprzowiny z UE (tony)

Kraj przeznaczenia             I-III 2015        I-III 2014       % zmiana 2015/14

Chiny                                    219 127         167 569                     30,8%

Korea Płd.                 71 736                       44 443                                   61,4%

Hongkong                66 701                       94 248                                   -29,2%

Japonia                     63 894                       68 808                                   -7,1%

Filipiny                                  43 366                       40 336                                   7,5%

USA                           24 325                       17 770                                   36,9%

Australia                   19 618                       11 116                                   76,5%

Ukraina                     15 409                       13 530                                   13,9%

Angola                                  12 457                       15 313                                   -18,6%

Czarnogóra              5 722              5 587                         2,4%

Rosja                         4 126              47 030                                   -91,2%

Białoruś                    78                   4 404                         -98,2%

Pozostałe kraje        163 464         123 053                     32,8%

Ogółem                     710 022         653 204                     8,7%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, V 2015 r.

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy