Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Portugalskie wędliny w rejestrze chronionych oznaczeń UE

W dn. 15 i 16 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/586, 2015/587, 2015/590 i 2015/591 wpisujące do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) następujące produkty z Portugalii:

·          „Chouriça de sangue de Melgaço” – kiełbasa wędzona, produkowana z odpadów surowego mięsa, tłuszczu i krwi wieprzowej;

·          „Salpicão de Melgaço” – kiełbasa wędzona, produkowana z mięsa wieprzowego – polędwicy, schabu, szynki i łopatki;

·          Chouriça de Carne de Melgaço” – kiełbasa wędzona, produkowana z mięsa wieprzowego – łopatki, słoniny, odpadów mięsa i tłuszczu;

·          „Presunto de Melgaço” – szynka wędzona wieprzowa.

Określony obszar geograficzny, na którym produkowane są powyższe wędliny jest ograniczony do gminy Melgaço w północno-zachodniej Portugalii. Warunki naturalne, które cechują tą gminę, tj. klimat kontynentalny z niskimi temperaturami podczas długich zim, umożliwiają przetwarzanie świeżego mięsa i naturalne dojrzewanie w chłodzie i procesie wędzenia. Tradycja hodowli i uboju świń na początku zimy w Melgaço sięga niepamiętnych czasów i jest związana z długotrwałą izolacją gminy.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 15 i 16.04.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy