Tygodniowe średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń
wg wbc w Polsce1
Klasa półtusz wg EUROP
|
Cena netto (bez VAT) zakupu świń wg wbc (zł/kg)
|
Zmiana ceny (%)
|
2014-12-21
|
2015-01-04
|
2015-01-11
|
2015-01-18
|
Polska
|
Klasa S
|
5 416
|
5 440
|
5 415
|
5 397
|
-0,34
|
Klasa E
|
5 308
|
5 322
|
5 300
|
5 285
|
-0,28
|
Klasa U
|
4 890
|
4 907
|
4 873
|
4 852
|
-0,44
|
Klasa R
|
4 521
|
4 510
|
4 497
|
4 469
|
-0,62
|
Klasa O
|
3 992
|
3 894
|
3 923
|
3 871
|
-1,32
|
Klasa P
|
3 312
|
3 206
|
3 156
|
3 103
|
-1,69
|
Średnia3
|
5 205
|
5 238
|
5 186
|
5 159
|
-0,52
|
Region północny
|
Klasa S
|
5 466
|
5 425
|
5 403
|
5 422
|
0,35
|
Klasa E
|
5 392
|
5 322
|
5 310
|
5 304
|
-0,12
|
Klasa U
|
4 952
|
4 889
|
4 883
|
4 848
|
-0,72
|
Klasa R
|
4 534
|
4 499
|
4 465
|
4 420
|
-1,01
|
Klasa O
|
3 939
|
3 921
|
3 870
|
3 817
|
-1,38
|
Klasa P
|
3 709
|
3 803
|
2 975
|
3 368
|
13,21
|
Średnia
|
5 300
|
5 246
|
5 224
|
5 210
|
-0,26
|
Region środkowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 478
|
5 483
|
5 509
|
5 454
|
-1,00
|
Klasa E
|
5 341
|
5 359
|
5 366
|
5 348
|
-0,34
|
Klasa U
|
4 897
|
4 926
|
4 900
|
4 887
|
-0,27
|
Klasa R
|
4 547
|
4 559
|
4 538
|
4 536
|
-0,03
|
Klasa O
|
4 311
|
4 280
|
4 271
|
4 241
|
-0,69
|
Klasa P
|
3 859
|
3 687
|
3 313
|
3 946
|
19,09
|
Średnia
|
5 231
|
5 279
|
5 240
|
5 212
|
-0,54
|
Region południowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 471
|
5 479
|
5 448
|
5 456
|
0,16
|
Klasa E
|
5 325
|
5 333
|
5 302
|
5 304
|
0,03
|
Klasa U
|
4 949
|
4 960
|
4 939
|
4 906
|
-0,67
|
Klasa R
|
4 498
|
4 546
|
4 530
|
4 481
|
-1,07
|
Klasa O
|
3 881
|
4 071
|
3 976
|
3 918
|
-1,46
|
Klasa P
|
3 486
|
3 980
|
3 328
|
3 494
|
5,00
|
Średnia
|
5 269
|
5 278
|
5 236
|
5 209
|
-0,52
|
Region zachodni
|
Klasa S
|
5 301
|
5 349
|
5 296
|
5 295
|
-0,01
|
Klasa E
|
5 204
|
5 237
|
5 197
|
5 176
|
-0,40
|
Klasa U
|
4 837
|
4 855
|
4 809
|
4 787
|
-0,45
|
Klasa R
|
4 500
|
4 450
|
4 452
|
4 404
|
-1,08
|
Klasa O
|
3 819
|
3 698
|
3 708
|
3 660
|
-1,31
|
Klasa P
|
3 205
|
3 162
|
3 140
|
3 015
|
-3,97
|
Średnia
|
5 094
|
5 130
|
5 067
|
5 041
|
-0,51
|
1 Źródło: MRiRW, Departament Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, 00-930 Warszawa,
ul. Wspólna 30; Biuletyny „Rynek Mięsa Wieprzowego”
2 Region Północny = woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie
Region Środkowo-Wschodni = woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie
Region Południowo-Wschodni = woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
Region Zachodni = woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
3 średnia ważona (po uwzględnieniu wielkości skupu w poszczególnych klasach)