Tygodniowe średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń
wg wbc w Polsce1
Klasa półtusz wg EUROP
|
Cena netto (bez VAT) zakupu świń wg wbc (zł/kg)
|
Zmiana ceny (%)
|
2014-12-14
|
2014-12-21
|
2015-01-04
|
2015-01-11
|
Polska
|
Klasa S
|
5 430
|
5 416
|
5 440
|
5 415
|
-0,46
|
Klasa E
|
5 340
|
5 308
|
5 322
|
5 300
|
-0,41
|
Klasa U
|
4 910
|
4 890
|
4 907
|
4 873
|
-0,69
|
Klasa R
|
4 555
|
4 521
|
4 510
|
4 497
|
-0,28
|
Klasa O
|
3 992
|
3 992
|
3 894
|
3 923
|
0,72
|
Klasa P
|
3 254
|
3 312
|
3 206
|
3 156
|
-1,55
|
Średnia3
|
5 231
|
5 205
|
5 238
|
5 186
|
-0,99
|
Region północny
|
Klasa S
|
5 498
|
5 466
|
5 425
|
5 403
|
-0,40
|
Klasa E
|
5 469
|
5 392
|
5 322
|
5 310
|
-0,21
|
Klasa U
|
5 010
|
4 952
|
4 889
|
4 883
|
-0,11
|
Klasa R
|
4 562
|
4 534
|
4 499
|
4 465
|
-0,76
|
Klasa O
|
3 962
|
3 939
|
3 921
|
3 870
|
-1,30
|
Klasa P
|
-
|
3 709
|
3 803
|
2 975
|
-21,77
|
Średnia
|
5 366
|
5 300
|
5 246
|
5 224
|
-0,43
|
Region środkowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 447
|
5 478
|
5 483
|
5 509
|
0,48
|
Klasa E
|
5 332
|
5 341
|
5 359
|
5 366
|
0,13
|
Klasa U
|
4 889
|
4 897
|
4 926
|
4 900
|
-0,53
|
Klasa R
|
4 557
|
4 547
|
4 559
|
4 538
|
-0,47
|
Klasa O
|
4 277
|
4 311
|
4 280
|
4 271
|
-0,21
|
Klasa P
|
3 947
|
3 859
|
3 687
|
3 313
|
-10,13
|
Średnia
|
5 225
|
5 231
|
5 279
|
5 240
|
-0,73
|
Region południowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 511
|
5 471
|
5 479
|
5 448
|
-0,56
|
Klasa E
|
5 393
|
5 325
|
5 333
|
5 302
|
-0,58
|
Klasa U
|
5 013
|
4 949
|
4 960
|
4 939
|
-0,43
|
Klasa R
|
4 615
|
4 498
|
4 546
|
4 530
|
-0,36
|
Klasa O
|
3 911
|
3 881
|
4 071
|
3 976
|
-2,34
|
Klasa P
|
3 493
|
3 486
|
3 980
|
3 328
|
-16,40
|
Średnia
|
5 333
|
5 269
|
5 278
|
5 236
|
-0,78
|
Region zachodni
|
Klasa S
|
5 338
|
5 301
|
5 349
|
5 296
|
-1,00
|
Klasa E
|
5 245
|
5 204
|
5 237
|
5 197
|
-0,76
|
Klasa U
|
4 860
|
4 837
|
4 855
|
4 809
|
-0,94
|
Klasa R
|
4 534
|
4 500
|
4 450
|
4 452
|
0,05
|
Klasa O
|
3 840
|
3 819
|
3 698
|
3 708
|
0,27
|
Klasa P
|
3 168
|
3 205
|
3 162
|
3 140
|
-0,71
|
Średnia
|
5 124
|
5 094
|
5 130
|
5 067
|
-1,23
|
1 Źródło: MRiRW, Departament Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, 00-930 Warszawa,
ul. Wspólna 30; Biuletyny „Rynek Mięsa Wieprzowego”
2 Region Północny = woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie
Region Środkowo-Wschodni = woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie
Region Południowo-Wschodni = woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
Region Zachodni = woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
3 średnia ważona (po uwzględnieniu wielkości skupu w poszczególnych klasach)