Tygodniowe średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń
wg wbc w Polsce1
Klasa półtusz wg EUROP
|
Cena netto (bez VAT) zakupu świń wg wbc (zł/kg)
|
Zmiana ceny (%)
|
2015-03-22
|
2015-03-29
|
2015-04-05
|
2015-04-12
|
Polska
|
Klasa S
|
5 715
|
5 863
|
5 840
|
5 815
|
-0,43
|
Klasa E
|
5 626
|
5 764
|
5 728
|
5 733
|
0,10
|
Klasa U
|
5 187
|
5 372
|
5 313
|
5 327
|
0,26
|
Klasa R
|
4 783
|
4 996
|
4 934
|
4 934
|
-0,01
|
Klasa O
|
4 177
|
4 432
|
4 333
|
4 323
|
-0,24
|
Klasa P
|
3 674
|
3 662
|
3 623
|
3 744
|
3,35
|
Średnia3
|
5 526
|
5 679
|
5 640
|
5 641
|
0,03
|
Region północny
|
Klasa S
|
5 695
|
5 860
|
5 848
|
5 834
|
-0,22
|
Klasa E
|
5 664
|
5 759
|
5 755
|
5 763
|
0,14
|
Klasa U
|
5 205
|
5 390
|
5 389
|
5 333
|
-1,05
|
Klasa R
|
4 785
|
5 064
|
5 061
|
4 953
|
-2,14
|
Klasa O
|
4 165
|
4 508
|
4 549
|
4 398
|
-3,33
|
Klasa P
|
3 608
|
4 371
|
4 279
|
4 279
|
0,01
|
Średnia
|
5 561
|
5 698
|
5 682
|
5 694
|
0,21
|
Region środkowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 856
|
6 001
|
5 944
|
6 011
|
1,14
|
Klasa E
|
5 733
|
5 866
|
5 784
|
5 865
|
1,41
|
Klasa U
|
5 278
|
5 446
|
5 330
|
5 443
|
2,13
|
Klasa R
|
4 914
|
5 100
|
4 997
|
5 075
|
1,58
|
Klasa O
|
4 547
|
4 765
|
4 700
|
4 656
|
-0,94
|
Klasa P
|
4 076
|
4 530
|
4 149
|
4 053
|
-2,32
|
Średnia
|
5 646
|
5 789
|
5 692
|
5 775
|
1,46
|
Region południowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 689
|
5 859
|
5 853
|
5 790
|
-1,08
|
Klasa E
|
5 575
|
5 750
|
5 735
|
5 690
|
-0,79
|
Klasa U
|
5 169
|
5 366
|
5 312
|
5 311
|
-0,03
|
Klasa R
|
4 719
|
4 909
|
4 813
|
4 880
|
1,39
|
Klasa O
|
4 011
|
4 162
|
4 059
|
4 195
|
3,34
|
Klasa P
|
3 440
|
3 810
|
3 675
|
3 860
|
5,05
|
Średnia
|
5 495
|
5 660
|
5 643
|
5 610
|
-0,59
|
Region zachodni
|
Klasa S
|
5 602
|
5 730
|
5 727
|
5 672
|
-0,97
|
Klasa E
|
5 494
|
5 645
|
5 627
|
5 579
|
-0,84
|
Klasa U
|
5 097
|
5 293
|
5 252
|
5 207
|
-0,86
|
Klasa R
|
4 715
|
4 936
|
4 885
|
4 850
|
-0,72
|
Klasa O
|
4 136
|
4 395
|
4 213
|
4 193
|
-0,48
|
Klasa P
|
3 640
|
3 586
|
3 548
|
3 689
|
4,00
|
Średnia
|
5 389
|
5 553
|
5 545
|
5 484
|
-1,09
|
1 Źródło: MRiRW, Departament Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, 00-930 Warszawa,
ul. Wspólna 30; Biuletyny „Rynek Mięsa Wieprzowego”
2 Region Północny = woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie
Region Środkowo-Wschodni = woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie
Region Południowo-Wschodni = woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
Region Zachodni = woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
3 średnia ważona (po uwzględnieniu wielkości skupu w poszczególnych klasach)