Tygodniowe średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń
wg wbc w Polsce1
Klasa półtusz wg EUROP
|
Cena netto (bez VAT) zakupu świń wg wbc (zł/kg)
|
Zmiana ceny (%)
|
2015-02-22
|
2015-03-01
|
2015-03-08
|
2015-03-15
|
Polska
|
Klasa S
|
5 959
|
6 121
|
5 954
|
5 736
|
-3,66
|
Klasa E
|
5 871
|
6 017
|
5 844
|
5 647
|
-3,36
|
Klasa U
|
5 468
|
5 581
|
5 373
|
5 178
|
-3,61
|
Klasa R
|
5 081
|
5 172
|
4 968
|
4 775
|
-3,88
|
Klasa O
|
4 541
|
4 547
|
4 368
|
4 176
|
-4,40
|
Klasa P
|
3 787
|
3 874
|
3 967
|
3 730
|
-5,98
|
Średnia3
|
5 775
|
5 917
|
5 737
|
5 539
|
-3,46
|
Region północny
|
Klasa S
|
5 967
|
6 131
|
5 978
|
5 748
|
-3,86
|
Klasa E
|
5 792
|
5 977
|
5 889
|
5 757
|
-2,25
|
Klasa U
|
5 455
|
5 619
|
5 446
|
5 237
|
-3,84
|
Klasa R
|
5 094
|
5 284
|
5 023
|
4 800
|
-4,44
|
Klasa O
|
4 534
|
4 756
|
4 342
|
4 156
|
-4,29
|
Klasa P
|
3 609
|
-
|
-
|
3 613
|
-
|
Średnia
|
5 748
|
5 930
|
5 813
|
5 642
|
-2,94
|
Region środkowo-wschodni
|
Klasa S
|
6 091
|
6 206
|
6 005
|
5 818
|
-3,12
|
Klasa E
|
6 002
|
6 105
|
5 880
|
5 713
|
-2,84
|
Klasa U
|
5 552
|
5 631
|
5 354
|
5 209
|
-2,71
|
Klasa R
|
5 200
|
5 277
|
4 967
|
4 826
|
-2,84
|
Klasa O
|
4 854
|
4 921
|
4 558
|
4 453
|
-2,30
|
Klasa P
|
4 505
|
4 191
|
4 105
|
4 215
|
2,67
|
Średnia
|
5 889
|
5 993
|
5 758
|
5 602
|
-2,70
|
Region południowo-wschodni
|
Klasa S
|
5 924
|
6 129
|
5 994
|
5 734
|
-4,33
|
Klasa E
|
5 839
|
6 009
|
5 860
|
5 616
|
-4,16
|
Klasa U
|
5 415
|
5 536
|
5 374
|
5 185
|
-3,52
|
Klasa R
|
4 853
|
4 964
|
4 851
|
4 725
|
-2,59
|
Klasa O
|
4 231
|
4 200
|
4 086
|
4 005
|
-1,98
|
Klasa P
|
3 687
|
3 710
|
3 767
|
3 752
|
-0,39
|
Średnia
|
5 754
|
5 905
|
5 772
|
5 537
|
-4,09
|
Region zachodni
|
Klasa S
|
5 846
|
6 016
|
5 856
|
5 651
|
-3,50
|
Klasa E
|
5 761
|
5 905
|
5 748
|
5 501
|
-4,29
|
Klasa U
|
5 395
|
5 514
|
5 362
|
5 116
|
-4,59
|
Klasa R
|
5 033
|
5 122
|
5 009
|
4 747
|
-5,22
|
Klasa O
|
4 417
|
4 452
|
4 403
|
4 117
|
-6,49
|
Klasa P
|
3 718
|
3 863
|
3 966
|
3 683
|
-7,12
|
Średnia
|
5 659
|
5 804
|
5 645
|
5 404
|
-4,26
|
1 Źródło: MRiRW, Departament Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, 00-930 Warszawa,
ul. Wspólna 30; Biuletyny „Rynek Mięsa Wieprzowego”
2 Region Północny = woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie
Region Środkowo-Wschodni = woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie
Region Południowo-Wschodni = woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
Region Zachodni = woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
3 średnia ważona (po uwzględnieniu wielkości skupu w poszczególnych klasach)