- Szczegóły
-
Utworzono: wtorek, 25, kwiecień 2017 23:01
PROGNOZY USDA DLA RYNKU WIEPRZOWINY NA ŚWIECIE W 2017 R.
Według prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) z kwietnia br., w 2017 r. światowa produkcja wieprzowiny odbuduje się o niespełna 1% do 110,7 mln ton, po nieznacznych spadkach w2015 r. i 2016 r. Wzrosty poziomu wytwarzania zanotują w tym roku zwłaszcza USA,
Światowy bilans wieprzowiny (tys. ton)
|
2016-S
|
2017-P
|
zmiana %
|
|
2016-S
|
2017-P
|
zmiana %
|
Produkcja
|
Eksport
|
Chiny
|
52 990
|
52 750
|
-0,5%
|
UE
|
3 126
|
3 300
|
5,6%
|
UE
|
23 400
|
23 450
|
0,2%
|
USA
|
2 374
|
2 572
|
8,3%
|
USA
|
11 319
|
11 844
|
4,6%
|
Kanada
|
1 319
|
1 300
|
-1,4%
|
Brazylia
|
3 700
|
3 815
|
3,1%
|
Brazylia
|
832
|
900
|
8,2%
|
Rosja
|
2 870
|
3 000
|
4,5%
|
Chiny
|
191
|
175
|
-8,4%
|
Świat
|
109 853
|
110 727
|
0,8%
|
Świat
|
8 317
|
8 750
|
5,2%
|
Spożycie
|
Import
|
Chiny
|
54 980
|
54 875
|
-0,2%
|
Chiny
|
2 181
|
2 300
|
5,5%
|
UE
|
20 286
|
20 162
|
-0,6%
|
Japonia
|
1 361
|
1 350
|
-0,8%
|
USA
|
9 477
|
9 688
|
2,2%
|
Meksyk
|
1 021
|
1 100
|
7,7%
|
Rosja
|
3 192
|
3 275
|
2,6%
|
Korea Płd.
|
615
|
630
|
2,4%
|
Brazylia
|
2 870
|
2 917
|
1,6%
|
USA
|
495
|
474
|
-4,2%
|
Świat
|
109 554
|
110 196
|
0,6%
|
Świat
|
7 973
|
8 268
|
3,7%
|
Źródło: USDA/FAS, kwiecień 2017 r.; S-szacunek, P-prognoza
Brazylia i Rosja, co zniweluje nieznaczną obniżkę w Chinach. Kraj ten pozostanie największym na świecie producentem wieprzowiny, jednak wytwórczość spadnie już trzeci rok z rzędu z uwagi na redukcję pogłowia loch spowodowaną nowymi przepisami z zakresu ochrony środowiska. Wzrost amerykańskiej produkcji będzie stanowił ponad połowę globalnej zwyżki, zwiększy się krajowe i eksportowe zapotrzebowanie na wieprzowinę z USA. Wzrośnie również po raz kolejny wytwórczość rosyjskiej wieprzowiny dzięki znacznym inwestycjom w sektorze i obfitej podaży pasz. Brazylia nadal zwiększa pogłowie trzody chlewnej w celu sprostania coraz większemu popytowi zagranicznemu. Krajowe spożycie zacznie się odbudowywać po ubiegłorocznym spadku spowodowanym recesją. Poziom wytwarzania unijnej wieprzowiny wzrośnie w tym roku minimalnie ze względu na utrzymujący się słaby popyt wewnętrzny. USDA prognozuje, że w 2017r. globalny eksport wieprzowiny zwiększy się o kolejne 5% do 8,8 mln ton. Na światowy handel będzie miał wpływ nadal wzmożony popyt ze strony Chin i innych krajów oraz wysoka podaż, która będzie wpływała na spadek cen. Czołowym eksporterem pozostanie UE, kierując wysyłki głównie na rynek chiński. USA zwiększą wywóz o 8% do rekordowego poziomu 2,6 mln ton, zwłaszcza do Meksyku, Korei Płd. i Kolumbii. Na rynku azjatyckim, szczególnie chińskim, Amerykanie będą musieli silnie konkurować z dostawcami z UE. Poziom chińskiego importu i konkurencja wśród czołowych eksporterów (głownie UE, USA i Brazylia) będą miały w tym roku znaczny wpływ na światowy rynek wieprzowiny. W2017r. globalny import wzrośnie prawdopodobnie o ok. 6% do 8,3 mln ton. Największym importerem będą nadal Chiny. Dynamika wzrostu przywozu osłabnie jednak do ok. 5% wobec 112% w 2016 r. Wzrosną także znacznie zakupy wieprzowiny przez Meksyk z uwagi na wysokie zapotrzebowanie ze strony przetwórstwa oraz niższe ceny w USA. Zwiększą przywóz również Korea Płd., Hongkong oraz mniejsi importerzy jak Australia, Kolumbia, Filipiny i Singapur. Japonia, USA i Rosja będą w tym roku jednymi z nielicznych krajów, którzy zmniejszą poziom importu wieprzowiny.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. USDA/FAS