Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




REKORDOWY EKSPORT AMERYKAŃSKIEJ WIEPRZOWINY W 2016 R.

W 2016 r. amerykański eksport wieprzowiny wzrósł o 8% w skali roku do rekordowych 2,31 mln ton i był o 2% wyższy niż w 2012 r., gdy padł poprzedni rekord. Wartość wysyłek zwiększyła się o 7% wobec 2015 r. do 5,94 mld USD. Eksport stanowił 26% całkowitej produkcji w kraju i w stosunku rocznym udział wzrósł o 2 pp. Jednostkowa wartość eksportu w przeliczeniu na sztukę żywca wyniosła 50,2 USD, wzrastając wobec 2015 r. o 4%. Największymi odbiorcami amerykańskiej wieprzowiny były w ubiegłym roku Meksyk, Japonia, Chiny, Kanada, Hongkong i Korea Płd. Największy ilościowo odbiorca wieprzowiny z USA – Meksyk sprowadził o 2% więcej amerykańskiej wieprzowiny niż rok wcześniej – 730 tys. ton, a wartość dostaw wzrosła o 7% do 1,36 mld USD. Wielkość wywozu była rekordowo wysoka, a wartość druga najwyższa w historii (po 2014 r.). Na wyniki eksportu na ten rynek wpłynęły wzrost cen szynek oraz osłabienie wartości meksykańskiego peso. Japonia jest największym rynkiem zbytu dla amerykańskiej wieprzowiny pod względem wartości. W ubiegłym roku dostawy spadły jednak o 5% do 388 tys. ton, a ich wartość była o 2% niższa i wyniosła 1,56 mld USD. Zapasy mięsa na rynku japońskim wzrosły po wysokim imporcie w 2015 r., redukując tym samym potrzebę dostaw z zagranicy. Rekordowo wysokie były wysyłki schłodzonego mięsa z USA do Japonii (+8% do 218 tys. ton). Dostawy do Chin zwiększyły się w 2016 r. o 78% do 363 tys. ton, a wpływy były o 67% wyższe i wyniosły 715 mln USD. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji wieprzowiny bez użycia hormonu wzrostu – raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński. USDA prognozuje, że w 2017 r. produkcja wieprzowiny w USA wzrośnie wobec 2016 r. o 5% do rekordowego poziomu 11,3 mln ton, a ceny spadną o 15%. Obfita podaż i niskie ceny będą sprzyjały atrakcyjności eksportu z USA, który może zwiększyć się w tym roku do 2,5 mln ton, głównie do Meksyku i Chin. Duży wpływ na wyniki wywozu w 2017 r. może mieć deprecjacja meksykańskiego peso. Na początku stycznia br. wartość peso obniżyła się o 20% w skali roku. Duża dostępność taniej wieprzowiny z USA może z kolei zagrozić konkurencyjności unijnego mięsa na rynkach zagranicznych. Po wycofaniu się Dolanda Trumpa z umowy TPP (Partnerstwo Transpacyficzne) z krajami regionu Azji i Pacyfiku, amerykańskie organizacje producentów mięsa zachęcają prezydenta do rozpoczęcia negocjacji umowy o wolnym handlu z Japonią. W ramach porozumienia TPP, japońskie cła na wieprzowinę, które są ustalane w oparciu o system „ceny wejścia”, miały być znacznie zmniejszone.

 

Eksport wieprzowiny z USA (tys. ton)

Kierunek

2015

2016

% zmiana

Meksyk

718,8

730,3

2%

Japonia

406,2

387,7

-5%

Chiny

203,8

363,1

78%

Kanada

201,0

205,4

2%

Hongkong

135,2

181,8

34%

Korea Płd.

167,5

135,4

-19%

Australia

57,8

63,4

10%

Pozostali

241,8

244,2

1%

Ogółem

2 132,1

2 311,3

8,4%

Źródło: USMEF

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. USMEF, USDA, ThePigSite z dn. 09.02.17

Bieżący numer

Sklepik internetowy