- Szczegóły
-
Utworzono: poniedziałek, 13, luty 2017 20:56
CHINY – REKORDOWY IMPORT WIEPRZOWINY W 2016 R.
W 2016 r. chiński import mięsa wieprzowego (bez podrobów) wyniósł ok. 1,6 mln ton i był ponad dwukrotnie wyższy niż przed rokiem. Chiny zwiększyły znacznie przywóz z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen, spowodowany redukcją krajowego pogłowia trzody chlewnej. Największa dynamika wzrostu importu miała miejsce w pierwszej połowie roku, a w ostatnim kwartale zwiększył się on już tylko o jedną trzecią. Wzmożony popyt Chińczyków na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy byli głównymi dostawcami na rynek chiński i zwiększyli dostawy o 89% do ponad 1 mln ton, co stanowiło 68% udziału w chińskim imporcie.
Import wieprzowiny do Chin (tys. ton)
Kierunek
|
2015
|
2016
|
% zmiana
|
UE
|
580,1
|
1 098,6
|
89,4%
|
Niemcy
|
205,3
|
344,3
|
68%
|
Hiszpania
|
136,6
|
260,0
|
90%
|
Dania
|
81,3
|
158,9
|
95%
|
USA
|
101,5
|
215,5
|
112%
|
Kanada
|
61,3
|
179,0
|
192%
|
Brazylia
|
3,3
|
80,6
|
2342,4%
|
Ogółem
|
777,5
|
1 620,3
|
108,4%
|
Źródło: chiński urząd celny, GT IS
Największym eksporterem wieprzowiny na rynek chiński były w ubiegłym roku Niemcy, przed Hiszpanią i USA. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego. W drugiej połowie roku dostawy na rynek chiński zwiększyły znacznie USA, Kanada i Brazylia, ze względu na konkurencyjne ceny. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński. Ruszył także wywóz wieprzowiny z Brazylii, po zatwierdzeniu tamtejszych zakładów produkcyjnych przez chińskie władze. Udział UE w rynku chińskim w drugiej części roku zmalał na korzyść dostawców amerykańskich i brazylijskich.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. BPEX