Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik

larwicyd

cenyrolnicze

 zuromin


polnet

FAO – NIEWIELKI SPADEK INDEKSU CEN ŻYWNOŚCI, ALE OLEJE PODROŻAŁY

Według FAO, podstawowy indeks cen żywności w listopadzie br. tym razem nieznacznie się zmniejszył wobec października br. o 0,4% ze 172 do 171,3 punktów, co oznacza poziom 10,4% wyższy wobec listopada 2015 roku (155,2 pkt.). Poza lipcem indeksu rósł od początku bieżącego roku. Wzrosły indeksy dla olejów i nabiału, spadły dla zbóż oraz cukru, natomiast dla mięs indeks pozostał dość stabilny. Wartość indeksu cen olejów dla listopada br. wyniosła 175,6 punkty, tj. o 4,5% więcej w porównaniu z październikiem br. wobec 138,2 pkt. w listopadzie 2015 roku. Zatem po dwóch miesiącach wzrostu (sierpień/wrzesień) oraz październikowym spadku, jego wartość ponownie umocniła się głównie na skutek wzrostu cen oleju palmowego pod wpływem mniejszego niż oczekiwano wzrostu produkcji w Azji Południowo Wschodniej oraz perspektywie kontynuacji ograniczonej globalnej podaży. Podrożał również olej sojowy na skutek silnego popytu powiązanego z poziomem tłoczenia poniżej potencjału w Ameryce Południowej. Perspektywy wzrostu zapotrzebowania na oleje roślinne przez przemysł biodiesla również wspierała ceny olejów.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO

Bieżący numer

Sklepik internetowy