Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




WYSOKI IMPORT WIEPRZOWINY DO CHIN I HONGKONGU W III KWARTAŁACH BR.

W pierwszych trzech kwartałach br. chiński import mięsa wieprzowego wyniósł ponad 1,28 mln ton i był prawie dwuipółkrotnie wyższy niż przed rokiem. Wzmożony popyt Chińczyków na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy byli głównymi dostawcami na rynek chiński i zwiększyli dostawy o 131% do 873,1 tys. ton, co stanowiło 68% udziału w chińskim imporcie. Największym eksporterem pozostały Niemcy, przed Hiszpanią i USA. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego. Dostawy spoza UE zwiększyły się prawie trzykrotnie, głównie z USA, Kanady i Brazylii. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia hormonu wzrostu – raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński. Ruszył także wywóz wieprzowiny z Brazylii, po zatwierdzeniu tamtejszych zakładów produkcyjnych przez chińskie władze. USDA prognozuje, że w 2017 r. chiński import wieprzowiny obniży się już o 4,2% do 2,3 mln ton z uwagi na przewidywaną odbudowę produkcji. Chiny pozostaną jednak największym na świecie importerem tego gatunku mięsa, wyprzedzając Japonię.

 

Import wieprzowiny do Chin (tys. ton)

Kierunek

I-IX 2015

I-IX 2016

% zmiana

UE

377,4

873,1

131,3%

Niemcy

137,5

263,0

91,3%

Hiszpania

90,3

208,5

130,9%

Dania

51,8

134,7

160,0%

USA

82,6

172,2

108,5%

Kanada

35,7

137,7

285,7%

Brazylia

0,9

61,0

6677,8%

Ogółem

518,3

1 278,5

147%

Źródło: chiński urząd celny, GTIS

 

W okresie od stycznia do września br. import wieprzowiny zwiększył również znacznie Hongkong. Wysyłki wzrosły prawie o połowę do 250 tys. ton. Jest to związane ze znacznym popytem ze strony Chin, gdzie Hongkong reeksportuje znaczne ilości mięsa wieprzowego. W omawianym okresie wysyłki na rynek chiński wzrosły prawie czterokrotnie do 43,7 tys. ton. Głównym dostawcą wieprzowiny do Hongkongu jest w tym roku Brazylia, która podwoiła dostawy. Wzrosły również znacznie wysyłki z UE i USA. Hongkong nie stosuje zakazu importu amerykańskiej wieprzowiny produkowanej przy użyciu raktopaminy, stad też niektórzy eksporterzy z USA kierują swoje produkty do Hongkongu zamiast do Chin.

 

Import wieprzowiny do Hongkongu (tys. ton)

Kierunek

I-IX 2015

I-IX 2016

% zmiana

UE

46,3

67,8

46,4%

Niemcy

17,7

18,3

3,4%

Holandia

10,8

13,3

23,1%

Hiszpania

4,5

12,4

175,6%

Brazylia

49,2

96,8

96,7%

USA

12,0

38,3

219,2%

Chiny

48,3

32,0

-33,7%

Ogółem

170,5

250,0

47%

Źródło: IHS, GTIS

Bieżący numer

Sklepik internetowy