Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik

larwicyd

cenyrolnicze

 zuromin


polnet

WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY Z USA W I PÓŁROCZU 2016 R.

W pierwszej połowie br. amerykański eksport wieprzowiny wyniósł ponad 1,1 mln ton i był o 2,2% wyższy niż przed rokiem. Wartość wysyłek była jednak o 4% niższa i wyniosła 2,77 mld USD. Wartość jednostkowa eksportu spadła o 5% do 48,3 USD/szt. żywca. Wywóz na rynki zagraniczne stanowił 25% całkowitej produkcji mięsa wieprzowego, nieznacznie więcej niż w pierwszym półroczu 2015 r. Największymi odbiorcami były Meksyk, Chiny, Japonia, Kanada i Hongkong. Dostawy na rynek chiński wzrosły ponad dwukrotnie do 193 tys. ton, a wpływy wzrosły o 97% do 371,8 mln USD. Chińczycy zwiększyli w tym roku znacznie import wieprzowiny z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński. Japonia jest największym rynkiem zbytu dla amerykańskiej wieprzowiny pod względem wartości. W pierwszej połowie tego roku dostawy spadły jednak o 13% do 193 tys. ton i o 10% do 749,6 mln USD. Pomimo, iż produkcja wieprzowiny w Japonii nie odbudowała się całkowicie po stratach z 2014 r., zapasy mięsa wzrosły po wysokim imporcie, redukując tym samym potrzebę dostaw z zagranicy. Największy ilościowo odbiorca wieprzowiny z USA - Meksyk, zmniejszył w pierwszej połowie tego roku zakupy o 8% do 325 tys. ton i o 9% do 566 mln USD. Na wyniki eksportu na ten rynek wpłynęły wzrost cen szynek oraz osłabienie wartości meksykańskiego peso. Eksporterzy spodziewają się jednak obudowy popytu w dalszej części roku.

 

Eksport wieprzowiny z USA (tys. ton)

Kierunek I-VI 2015 I-VI 2016        % zmiana

Meksyk                      353,3                         324,7              -8,1%

Chiny                        90,9                            193,1              112,4%

Japonia                     221,8                         192,9              -13,0%

Kanada                     95,4                            96,6                1,3%

Hongkong     67,0                            91,8                37,0%

Korea Płd.     108,2                         72,2                -33,3%

Pozostali       502,2                         463,2              -7,8%

Ogółem                     1 085,5                                  1 109,8                      2,2%

Źródło: USMEF

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: USMEF

Bieżący numer

Sklepik internetowy