Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik

larwicyd

cenyrolnicze

 zuromin


polnet

WYSOKI IMPORT I CENY WIEPRZOWINY W CHINACH

Według najnowszego raportu Rabobanku, silny popyt, spadek produkcji i wysokie ceny wieprzowiny w Chinach będą w III kwartale br. czynnikami wsparcia dla światowego rynku wieprzowiny. Na początku 2016 r. ceny wieprzowiny w Chinach wzrosły do rekordowo wysokiego poziomu 20 RMB/kg. Chiny są największym na świecie producentem i konsumentem wieprzowiny i jednym z dwóch największych importerów (obok Japonii). W 2015 r. w Chinach kontynuowany był spadek pogłowia trzody chlewnej, zapoczątkowany w 2014 r. Niekorzystne relacje cen pasz do cen żywca oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska przyczyniły się do redukcji stada loch, co wpłynęło na spadek produkcji. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach w 2016 r., co będzie sprzyjało atrakcyjności importu. W 2016 r. poziom produkcji ponownie obniży się, a chiński import wieprzowiny może wzrosnąć o 30% do ok. 2 mln ton. Głównymi dostawcami tego gatunku mięsa do Państwa Środka pozostaną w tym roku UE, USA i Kanada. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. chiński import mięsa i przetworów wieprzowych wyniósł 404,8 tys. to i był prawie dwukrotnie wyższy niż przed rokiem.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 15.07.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy