Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




WZROST ŚWIATOWYCH CEN ŻYWNOŚCI W MAJU BR.

W maju br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 155,8 pkt i wobec zmienionego indeksu z kwietnia wzrósł o 2,1% (3,2 pp.). Był to już czwarty miesiąc z rzędu wzrostu cen żywności na świecie. W skali roku indeks FAO był jeszcze o 6,8% (11,4 pp.) niższy. W maju br. podrożał wobec kwietnia najbardziej cukier (+12%), a w mniejszym stopniu również mięso (+2% do 151,8 pkt), zboża (+1,6%) i artykuły mleczarskie (+0,4%), potaniały natomiast oleje roślinne (-1,8%). W sektorze mięsa wzrosły ceny wszystkich gatunków, głównie wieprzowiny i baraniny, a mniej znacząco także wołowiny i drobiu. Wieprzowina w UE podrożała w ślad za zwyżką na rynku światowym oraz dzięki wzmożonemu popytowi eksportowemu ze strony krajów azjatyckich. W Oceanii wzrosły ceny eksportowe wołowiny i baraniny ze względu na ograniczoną podaż. Ceny drobiu zanotowały już trzeci z rzędu miesiąc umiarkowanego wzrostu. W sektorze zbóż podwyższyły się po raz kolejny znacznie ceny kukurydzy, co zostało spowodowane ograniczoną podażą eksportową do czasu tegorocznych zbiorów na półkuli północnej. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy, perspektywy dobrych zbiorów oraz obfita podaż ograniczały wzrost cen tego gatunku zboża.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 02.06.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy